LADING

arbuzowo-ogórkowy cooler

Jeśli szukacie niezawodnego napoju orzeźwiającego na całe lato to arbuzowo-ogórkowy cooler spełni to zadanie z nawiązką. Można do niego dodać odrobinę alkoholu na wieczorne koktajlowanie dla dorosłych.

Teraz odrobina szczerości: wyobraźcie sobie ogromny upał, wszystko się klei, powietrze stoi, ubranie oblepia każdy centymetr twojego ciała a ty oddychasz/sapiesz i zastanawiasz się czy pocisz się od samych ruchów klatki piersiowej.

Czy możecie przywołać w pamięci taki dzień? Z pewnością tak. Wszyscy kochamy lato ale czasami potrafi wycisnąć z nas ostatnie soki i to dosłownie. Jak nie dać się upałom tego lata? Odpowiedź brzmi: arbuz w lodówce to będzie twoja najlepsza polisa na przetrwanie najgorszych upałów.

Dodaj kilka kostek lodu i arbuzowo-ogórkowy cooler postawi cię na nogi!

arbuzowo-ogórkowy cooler
 
Przepis na 3-4 porcje
Składniki
  • ¼ arbuza
  • 1 długi ogórek
  • Sok z 1 cytryny
  • Kilka kostek lodu
ew. dodatki:
  • Listki mięty
  • Odrobina miodu
  • plasterki cytryny, ogórka
Przygotowanie
  1. Arbuza kroimy w kostkę i wyjmujemy wszystkie pestki. Ogórki obieramy ze skóry i łyżeczką wybieramy pestki, kroimy na duże kawałki. Wszystko umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny i dokładnie miksujemy. Cały płyn przelewamy przez pieluchę tetrową albo ściereczkę aby pozbyć się pulpy.
  2. Do szklanek wkładamy po kilka kostek lodu, plasterki ogórka i cytryny. Zalewamy lód napojem arbuzowym.
  3. Jeśli chcesz dodać alkohol albo miód, najlepiej zrobić to wtedy kiedy cooler będzie już przecedzony przez ściereczkę.
  4. Podajemy od razu, zanim lód zacznie się roztapiać.

 

 

Leave a Comment