LADING

bananotka

PicsArt_01-19-01.08.19

Szybka Bananotka, czyli szarlotka z bananami. Bardzo nie lubię gdy marnuje się jedzenie. Miałam w domu kilka bananów, które wymagały przerobienia oraz miła Pani Sąsiadka obdarowała nas kilkoma kilogramami jabłek. Tak oto powstało to ciasto. Jeśli mielibyście ochotę spróbować jak smakuje, poniżej znajdziecie przepis. Bananotka nie zawiera cukru oraz glutenu 🙂

bananotka
 
Przepis na tortownice o średnicy 25 cm
Składniki
  • ok. 500 g zmielonych bądź rozwałkowanych wałkiem orzechów (ja użyłam mieszankę włoskich oraz migdałów)
  • ok. 150 g masła orzechowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 5-6 jabłek obranych i statrych na tarce
  • 3-4 banany starte na tarce
  • cynamon
Przygotowanie
  1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy, proszek i masło orzechowe wymieszać. ⅔ masy orzechowej wyłożyć na spód i ugnieść. Następnie wyłożyć masę bananowo-jabłkowo-cynamonową. Wierzch posypać pozostałą częścią masy orzechowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

PicsArt_01-21-01.11.05

 

Leave a Comment