LADING

burgery z ryżu i pieczarek

Proste, wegetariańskie burgery z ryżu i pieczarek. Można je serwować z bułką albo sałatką. Wyśmienicie smakują też z puree z kalafiora. 

Romantyzm powstania tego przepisu polegał na tym, że w lodówce mieliśmy za dużo ugotowanego czerwonego ryżu. Nie wiem czy to dobra reklama ale tak faktycznie się to zaczęło. Początkowo z ryżu miały powstać ciastka //naprawdę???// ale nie znalazłam żadnego sensownego przepisu. A ryż dalej wołał do mnie „zrób coś ze mną”. No właśnie tak to jest jak zapraszasz gości na obiad a goście najedzeni.

Teraz.

Jak podawać burgery z ryżu?

Pamiętamy, że to są ryżowo-warzywne placki a nie mięsne //białkowe//. Jeśli jesteś gotów aby żyć na krawędzi i iść drogą węglowodany na węglowodanach //😂😂😂// to możesz je zjeść z bułką jak klasycznego burgera.

Albo.

Podgrzać burgera na suchej patelni z plastrem sera na wierzchu //pod przykryciem//. Ser się wtedy rozpuści a my dodamy sobie do tego przystawkę w postaci surówki z rukoli, awokado i dobrego domowego dressingu. Czy jeśli jemy burgera na obiad, możemy sobie dorzucić jajko sadzone? Może. Czy ten burger dobrze się czuje w sytuacji z surówką? Może. Czy to danie jest proste i niepretensjonalne? Jest.

Ale to co jest najważniejsze, to to, że burgery dostają 10 punktów na 10 gdy trafiają do głodnej paszczy.

burgery z ryżu i pieczarek
 
Przepis na 8 dużych burgerów
Składniki
  • 2 pełne szklanki ugotowanego ryżu
  • 6-7 sporych pieczarek pokrojonych bardzo drobno
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2-3 jajka
  • ok. 150 g bułki tartej
  • sól/pieprz
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • olej do smażenia
co można jeszcze dodać:
  • Cebulę pokrojoną drobno albo szczypiorek
  • Kminek
  • 1 łyżkę majonezu
  • Przyprawy ziołowe
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Odstawiamy na 15 minut aby masa nieco napęczniała.
  2. Formujemy okrągłe placki o przekroju około 10 cm. Smażymy z dwóch stron na złocisto.
  3. Burgery odsączamy na ręczniku papierowym.
  4. Ostudzone, niezjedzone burgery przekładamy papierem do pieczenia i mrozimy w torebce.

 

Leave a Comment