LADING

burger z buraków i kaszy jęczmiennej z awokado i kiełkami z jarmużu

Uwielbiam roślinne burgery. A jeszcze jak ktoś je za mnie przygotuje, że muszę je jedynie delikatnie podpiec na patelni to jestem cała w skowronkach. Dzisiejsze burgery z buraków i kaszy jęczmiennej przygotowała dla nas polska firma Gra w Zielone.

Te burgery buraczane są tak dobre, że aż nachodzi taka myśl, po co robić własne 😃? Nie ma zmywania, nie ma przygotowywania, mieszania i pieczenia/smażenia hurtowych ilości kotletów. Oczywiście żartuję, ale dobrze wiedzieć, że można czasem skorzystać z ułatwień, zdrowego roślinnego fast foodu, który faktycznie jest wartościowym posiłkiem. Tak wygląda opakowanie kotletów buraczanych, na które natknęłam się w moim osiedlowym Top Markecie 🙂

Co można z takimi burgerami zrobić można?

– zjeść jak klasyczne kotlety z surówką i na przykład kaszą, puree z kalafiora czy pieczonymi ziemniakami.

– potraktować jak burgery czyli zjeść z bułką i świeżymy warzywami //tak też właśnie uczyniłam//.

– podać jako danie grillowane z różnymi sosami, warzywami i np. talerzem serów.

Tak czy inaczej będą pyszne, co więcej – nie rozpadną się podczas podgrzewania.

Jeśli już mówimy o burgerach z bułką, poniżej przedstawiam pomysł na taką kombinację ⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇

burger z buraków i kaszy jęczmiennej z awokado i kiełkami z jarmużu
 
Przepis na 2 porcje
Składniki
  • 2 burgery z buraków i kaszy jęczmiennej
  • 2 dowolne bułki
  • 2 łyżki kiełków np. jarmużu
  • 1 pomidor
  • ½ awokado
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczka curry
  • 1 łyźeczka oleju do podgrzania kotletów
  • 2 liście sałaty rzymskiej
Przygotowanie
  1. Na patelni podgrzewamy olej i kładziemy na niej dwa burgery. Przykrywamy, smażymy po 5 minut z każdej strony.
  2. Bułki przekrajamy na pół, podpiekamy w tosterze lub na patelni.
  3. Mieszamy jogurt z curry, ew. doprawiamy.
  4. Awokado przekrajamy na pół, kroimy w plasterki, kroimy też pomidora.
  5. Na upieczonej bułce kładziemy plasterki pomidora, następnie burger z buraków, awokado, sos jogurtowy, kiełki i porwaną sałatę. Przykrywamy drugą połówką bułki.

Jeśli chcesz samodzielnie przyrządzić burgery z buraków, wypróbuj mój niezawodny przepis na wykwintne buraczane burgery.

 

 

Leave a Comment