LADING

chleb drożdżowy z lnem mielonym

Chrupiąca skórka, wilgotny sprężysty miąższ i tylko 15 minut wyrastania ciasta. Ten chleb drożdżowy z lnem mielonym zawsze się udaje, wystarczy godzina i jest gotowy.

Zapach pieczonego chleba w domu jest czymś magicznym. Tak jak pisałam w poście o chlebie na zakwasie ze słonecznikiem, pieczenie chleba zawsze będzie dla mnie czymś wyjątkowym. Czymś ważnym i wręcz podniosłym. Dzielenie się z bliskimi domowym chlebem to coś wspaniałego. Dziś dzielę się z wami przepisem na domowy, pszenny chleb, który zawsze się udaje i który wymaga zaledwie godziny od początku do końca. Spróbujcie raz a będziecie piec ten chleb na święta, na codzień, tak po prostu. Niech w waszych domach pięknie zapachnie pieczonym bochenkiem! 🍞🍞🍞🍞

Poniżej kilka zdjęć przedstawiających ważne momenty w przepisie ⬇⬇⬇

Dobrze zagniecione ciasto ze wszystkich składników wygląda tak jak na zdjęciu poniżej. Jest sprężyste i gładkie, nie większe niż dłoń gdy w kształcie kulki:

Po wyrośnięciu //15 minut//, formujemy bochenek i nacinamy go nożem. Nacinanie zapobiega przed głębokim pękaniem chleba //np. na pół//. Następnie smarujemy bohenek wodą z oliwą:

A wszystko po to aby uzyskać taki efekt:

Pięknie wypieczoną, chrupiącą skórkę i … doskonale wilgotny i sprężysty miąższ. Tylko spójrzcie:

Zabieramy się do pracy? Na wstępie mała wskazówka. Do odmierzania składników użyłam szklanek z IKEA o pojemności 270 ml.

 

chleb drożdżowy z lnem mielonym
 
Przepis na 1 średni bochenek
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • ½ szklanki lnu mielonego, przesianego
  • 8 g drożdży instant
  • 1 i ¼ gorącej ale nie wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu/cukru//konieczna pożywka dla drożdży//
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Do posmarowania
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 4 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie
  1. Mąkę mieszamy w dużej misce z drożdżami, solą, pieprzem. Wodę mieszamy z miodem i dolewamy do mąki.
  2. Zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste i będzie odklejać się od dłoni. Ew. można dodać nieco mąki/wody.
  3. Zagniecione ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, przykrywamy bawełnianą ściereczką.
  4. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i formujemy okrągły lub owalny bochenek. Bochenek nacinamy aby zapobiec pękaniu chleba przy wyrastaniu. Mieszamy oliwę z wodą i smarujemy nią bochenek.
  5. Chleb wkładamy do ZIMNEGO piekarnika, na środkowym poziomie, grzałki istawione z góry i z dołu. Chleb pieczemy około 45-50 minut od wstawienia do piekarnika. W zależności od piekarnika, może to być 10 minut więcej albo mniej. Trzeba się przede wszystkim kierować kolorem skórki. Powinien być złocisto-karmelowy.
  6. Chleb kroimy po całkowitym wystudzeniu.

 

 

 

Leave a Comment