LADING

ciągutkowe batoniki z żurawiną

Super szybka i smaczna przekąska pełna wartościowych składników. Miękkie, ciągutkowe batoniki z żurawiną świetnie się sprawdzą jako drugie śniadanie do szkoły/pracy – dla całej rodziny.

Ostatnio moje dni wypełniają dwie czynności: długie spacery z czwórką moich dzieci i pakowanie do przeprowadzki. Spacery proszę bardzo, to przyjemna część dnia. Ale pakowanie całego mieszkania i jeszcze jako takie funkcjonowanie w nim z czwórką dzieci? Ech … mój sprzęt kuchenny jest bardzo mocno okrojony. I jak tu prowadzić bloga kulinarnego? Powiem szczerze – jest trudno. I w tym całym zamieszaniu znaleźć czas na fotografię i obróbkę zdjęć. Robię to chyba tylko dlatego, że tak bardzo mnie to relaksuje i odpręża. Jestem w stanie wykonać ten dodatkowy wysiłek ponieważ zwyczajnie to lubię :-). Poza tym i tak musimy coś jeść!

Na spacery często zabieramy owoce, kanapki, warzywa pokrojone w słupki albo domowe batoniki. Ciągutkowe batoniki z żurawiną nie wymagają długich przygotowań. Szczególnie jeśli się ma mieszankę orzechową do ciast i batonów. Wtedy do batoników trzeba dodać wyłącznie masło orzechowe i namoczone daktyle. Ja udekorowałam batoniki białą czekoladą bez cukru oraz suszoną żurawiną. Batoniki wyszły miękkie, ciągnące i łatwe do pogryzienia dla małych ząbków.

 

ciągutkowe batoniki z żurawiną
 
Przepis na 12 batoników
Składniki
  • 1 i ½ szklanki mieszanki orzechowej do ciast i batonów
  • 200 g namoczonych przez 3 godziny suszonych daktyli
  • 4 czubate łyżki wybranego masła orzechowego
do dekoracji
  • 20 szt suszonej żurawiny
  • 100 g białej czekolady bez cukru
Przygotowanie
  1. Do naczynia blendera wkładamy masło orzechowe i odsączone, wcześniej namoczone daktyle. Miksujemy aż daktyle stworzą z masłem w miarę jednorodną masę. Daktylowe masło mieszamy z mieszanką orzechową w oddzielnej misce. Powstała masa batonikowa będzie kleista ale będzie dała się formować.
  2. Wykładamy foremkę // ja użyłam 20x30 cm// pergaminem i mocno ugniatamy masę batonikową na dnie. Wkładamy do lodówki.
  3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Polewamy nią masę batonikową, posypujemy żurawiną.
  4. Całość wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed jedzeniem kroimy ostrym nożem na batoniki.
  5. Batoniki można przechowywać w lodówce przez 5 dni.

 

 

 

2 komentarze

  • Agnieszka
    Lipiec 31, 2017 at 5:15 pm

    Dziękuję!
    Zachęcam do spróbowania 🙂

  • gin
    Lipiec 31, 2017 at 2:16 pm

    Wyglądają smakowicie 🙂

Leave a Comment