LADING

cynamonowe pieczone gruszki

PicsArt_01-26-09.43.54

Będąc niedawno za zakupach z zamiarem kupienia świeżych warzyw i owoców, przystanęłam przy stoisku z owocami. Zaczęłam się chwilę zastanawiać co by wybrać: banany? – chwilowo nie, pomarańcze? – tak, bardzo je lubie zwłaszcza zimą //codziennie jem conajmniej jedną sztukę// ale też nie po to tym razem przyszłam do sklepu. Wzięłam dla dzieci trochę winogron ale szukam dalej. Mój wzrok padł na gruszki. O! Gruszki! 😀

🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐🍐

Skromne, nieekstrawagandzkie, poczciwe.

Słodkie, soczyste, polskie.

Wieczorem tego samego dnia, cała nasza rodzina była po wczesnej kolacji składającej się z wytrawnych naleśników. Trochę „chodziło za nami” coś słodkiego. Aha! I pewnie już doskonale wiecie jak to się skończyło. Ta daaaaa: ⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇

PicsArt_01-26-09.41.46

Pieczone gruszki są pod wieloma względami deserem wspaniałym:

– są tanie

– ich przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie

– mogą być deserem bardzo eleganckim, podanie z pieczonymi migdałami i lodami waniliowymi bądź tak jak u nas z kremowym, waniliowym twarożkiem (kremowy twaróg do sernika, jogurt grecki, wanilia, ksylitol => wymieszane widelcem)

– są sposobem na włączenie dodatkowej porcji owoców do jadłospisu

– są bajecznie słodkie i soczyste

Czy mam wymieniać dalej?

Cynamonowe pieczone gruszki
 
Przepis na 5 porcji
Składniki
  • 5 soczystych gruszek
  • ok. 10 pokruszonych migdałów bądź 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki miodu akacjowego bądź innego, płynnego
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Gruszki kroimy na pół wzdłuż. Wykrawamy łupiny nasienne - ja użyłam do tego wycinaka do mango, który wycina kulki //IKEA//.
  2. Gruszki układamy na blasze do pieczenia, wyłożoną folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Gruszki posypujemy cynamonem, w wycięciu po nasionach układamy migdały i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut aż będą delikatnie brązowe przy brzegach.
  3. Mieszamy miód z ekstraktem waniliowym, polewamy nim ciepłe gruszki. Smakują wyśmienicie z twarożkiem albo lodami.

PicsArt_01-26-09.39.49

Leave a Comment