LADING

cytrynowa ice tea

Napój, który lubią i znają wszyscy. Teraz cytrynowa ice tea będzie mogła zagościć w waszych lodówkach i szklankach na dobre, przez całe lato!

Wiem, że oficjalnie jeszcze nie lato ale powiem wam za czym tęsknię kiedy jest zima.  Za wieczorami na balkonie 😊. Kiedy po długim upalnym dniu, gdy słońce już zajdzie i jest w zasadzie po zmroku ale nadal bardzo ciepło, mogę sobie wyjść na balkon, usiąść wygodnie i posłuchać jak wspaniale szumią drzewa. To są te małe chwile, które kojarzą mi się nierozerwalnie z latem. Bezpośrednio przed moim balkonem, znajduje się duży i rozłożysty kasztanowiec, brzoza oraz 3 mniejsze drzewa, których nie potrafię nazwać. Dzisiejszego wieczora wieje burzowy wiatr i wszystkie te drzewa bardzo przyjemnie szumią. Tańczące gałęzie wdzięcznie się uginają i patrzenie na nie sprawia, że od razu się odprężam. Na horyzoncie widać błyski letniej burzy.

Siedząc właśnie na moim balkonie piszę ten post i myślę jak przyroda zmienia się w ciągu jednego dnia. W południe w moje okna świeci gorące słońce aż muszę posługiwać się wiatrakiem aby przetrwać a wieczorem chłodek aż miło.

Wrócę może do tego upalnego południa. Kiedy mówię, że w naszym mieszkaniu nie da się wtedy wytrzymać nie przesadzam. Żaluzje wszystkie pozasłaniane już od 12.00, drzwi na klatkę schodową nieraz otwieram, aby zrobić przeciąg, który oczywiście jest może wątłym i delikatnym powiewem … raz na godzinę.

Wtedy wyciągam z lodówki coś zimnego. Albo przygotowane poprzedniego wieczora lody albo coś orzeźwiającego do picia. Ostatnio obowiązkowo z kostkami lodu. Z duuuuuużą ilością lodu. A co można pić z lodem, co doskonale gasi pragnienie? Mrożoną herbatę. Cytrynowa ice tea z dodatkiem lodu i plasterków świeżej cytryny potrafi postawić na nogi gdy lato nie odpuszcza z temperaturami. Co też jest wspaniałe to to, że cytrynową ice tea można przygotować na zapas i przechowywać w lodówce przez 3 dni. Brzmi jak coś w sam raz dla mnie!

cytrynowa ice tea
 
Przepis na ok. 1,5 litra ice tea
Składniki
  • 4 torebek czarnej herbaty
  • 3 torebki zielonej herbaty
  • 2 cytryny
  • ⅓ szklanki ksylitolu bądź mniej lub więcej w zależności od stopnia słodkości jaki chcesz uzyskać
  • 1,5 litra wrzątku
  • kostki lodu
Przygotowanie
  1. Torebki herbaty przekładamy do dzbanka/garnka odpornego na wrzątek. Zalewamy około 1,3 litra wrzątku i parzymy około 6-8 minut. Ważne jest aby jak najmniej dotykać torebki i nie wyciskać ich przy wyjmowaniu. Wyciskanie torebek powoduje wydostawanie się gorzkich tannin do naparu.
  2. Wyjmujemy delikatnie torebki herbaty i pozostawiamy napar do wystygnięcia.
  3. W tym czasie wyciskamy sok z cytryn. Sok z cytryn mieszamy z ksylitolem i zalewamy 200 ml wrzątku i bardzo dobrze mieszamy.
  4. Gdy herbaciany napar wystygnie, przelewamy go przez bardzo drobne sitko aby pozbyć się osadu i kamienia z wody. Tak samo postępujemy z posłodzonym sokiem z cytryny.
  5. Wlewamy sok z cytryny z ksylitolem do sklarowanej herbaty. Wkładamy do lodówki.
  6. Podajemy z kostkami lodu i plasterkami cytryny.
Wskazówki
Aby przyspieszyć przygotowanie ice tea, torebki herbaciane zalewamy około 350 ml wrzątku. Resztę napoju uzupełniamy zimną wodą.

 

 

Leave a Comment