LADING

czekoladowy blok ciągutkowy

Ten czekoladowy blok ciągutkowy jest dla tych, którzy lubią jak im coś zakleja buzię :-). Ma gładką, jedwabistą konsystencję i jest intensywnie czekoladowy. Jak znacie jakąś gadułę to poczęstujcie ją koniecznie. Będzie chwila ciszy! 

Czekoladowy blok ciągutkowy

Tylko 4 główne składniki, maksymalnie 10 minut przygotowywania i 2 godziny chłodzenia w lodówce. Bez pieczenia, potrzebny będzie tylko rondelek i forma 23×13 cm. Także przygotowywanie wprost banalne. Ten czekoladowy blok ciągutkowy jest wegański (tak mi się udało!) i nie zawiera cukru a jest słodki. Zakleja paszcze, dlatego lepiej jeść go powoli, małymi porcjami. Ten dekadencki deser zawiera w porcji ok 140 kcal, także to nie przestępstwo 😉. Blok świetnie smakuje posypany solą morską. Można go też posypać pokruszonymi orzechami. Nie polecam jednak dodawania czegoś do masy czekoladowej. Blok może wtedy nie stężeć prawidłowo i wyjdzie z tego wielka czekoladowa kałuża.

Czekoladowy blok ciągutkowy

 

Wszystkie składniki topimy/mieszamy w rondelku i wlewamy do foremki. Mieszamy dobrze, używając trzepaczki aż do uzyskania gładkiej emulsji. Foremkę wstawiamy do lodówki i czekamy aż masa stwardnieje, że będzie się dało ją kroić. Uwaga! Nóż może się przyklejać 🙂

Czekoladowy blok ciągutkowy

czekoladowy blok ciągutkowy
 
16 porcji, blacha 23x13 cm
Składniki
  • 120 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 80 g gorzkiego kakao
  • 200 g wybranego gładkiego masła orzechowego (migdałowego, z nerkowców albo zwykłego)
  • ok. 50 ml płynnej stewii (lub więcej/mniej w zależności jaki poziom słodkości ci odpowiada). Jeśli nie masz stewii możesz użyć 100 g miodu.
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
  • ½ łyżeczka soli
  • sól morska gruboziarnista do posypania
Przygotowanie
  1. Pierwsze 4 składniki mieszamy w rondelku na wolnym ogniu. Mieszamy dokładnie trzepaczką do uzyskania gładkiej emulsji. Dodajemy ekstrakty i sypką sól. Mieszamy ponownie.
  2. Wykładamy foremkę pergaminem do pieczenia i wlewamy do niej czekoladową masę. Jeśli chcesz uzyskać grubszy blok, użyj mniejszej foremki. Dobrze się sprawdzi nawet pudełko plastikowe.
  3. Blok wstawiamy do lodówki na około 2 godziny - do pełnego stężenia bloku.
  4. Przed podaniem posypujemy gruboziarnistą solą morską.

 

 

Leave a Comment