LADING

czekoladowy budyń z kaszy gryczanej

PicsArt_01-24-09.58.50Uwaga przed wami bomba magnezowa. Połączenie gorzkiej czekolady i kaszy gryczanej w pysznym, lekkim deserze. Lekko rozgotowana kasza na mleku, słodkie i kremowe daktyle i gorzka czekolada dają wspaniałą budyniowatą konsystencję wprost idealną do deseru tego typu. No i jeszcze jeden niewielki banan dodaje słodyczy i również nam ten deser delikatnie zagęszcza. To z pewnością deser bez wyrzutów sumienia, dobry też dla dzieci. Czy może być coś lepszego niż czekoladowy krem, który działa nam na zdrowie? Wymagający tylko kilku składników i będący prosty w wykonaniu przypadnie do gustu czekoladoholikom.

Aby deser okazał się sukcesem, trzeba dodać odpowiednio dużo mleka, nie może być za gęsty, kitowaty. Kasza po gotowaniu jeszcze przez jakis czas wchłania płyn //w tym wypadku mleko// także jeśli po ostudzeniu deser wam mocno zgęstnieje, wystarczy dodać więcej mleka. Konsystencja ma być nie gęstsza niż klasyczny budyń.

PicsArt_01-24-09.56.27

Coś co niewątpliwie przyda się przy przygotowywaniu deseru to dobry blender. Budyń będzie tym smaczniejszy im bardziej aksamitną i gładką będzie miał konsystencję – wszystkie składniki będą dobrze zblendowane. Jeśli masz blender, który nie miksuje za dobrze, upewnij się, żeby miksować budyń nieco dłużej. Naprawdę warto się postarać!

W budyniu nie czuć smaku kaszy gryczanej, co jest korzystne gdy chcemy  ją przemycić niepostrzeżenie – np. gdy deser mają jeść dzieci.

PicsArt_01-24-09.57.34

czekoladowy budyń z kaszy gryczanej
 
Przepis na 6 porcji deserowych
Składniki
  • 1,5 litra mleka. Ja używam sojowego ale może też być krowie
  • 150 g suszonych daktyli
  • 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 150 g kaszy gryczanej (1,5 torebki)
  • 1 banan
  • ew. 2 łyżki ksylitolu jeśli bardzo lubisz słodkie
do dekoracji
  • Opcjonalnie skórka pomarańczowa i/lub pokruszone migdały
Przygotowanie
  1. Mleko wlewamy do sporego rondelka bądź niewielkiego garnka. Dodajemy suszone daktyle i zagotowujemy. Po zagotowaniu mleka, wsypujemy całą kaszę i gotujemy na niewielkim ogniu tak aby kasza nie wykipiała, co jakiś czas mieszamy.
  2. Gdy kasza będzie dobrze ugotowana (po ok. 25 minutach), dodajemy pokruszoną czekoladę i wszystko dobrze blendujemy. Następnie dodajemy banana i jeszcze raz blendujemy aby nie było grudek kaszy, bądź aby było ich jak najmniej. To jest też dobry moment aby sprawdzić konsystencję i ew. dodać nieco mleka dosłodzić ksylitolem.
  3. Po kilku minutach kaszę przekładamy do pucharków, dekorujemy skórką pomarańczową, migdałami i serwujemy.

 

2 komentarze

  • Agnieszka
    Sierpień 9, 2017 at 12:57 pm

    Kasza gryczana palona 🙂

  • Marta
    Sierpień 9, 2017 at 12:45 pm

    Czy kasza gryczana jest palona czy niebalona-biała? 🙂

Leave a Comment