LADING

delikatny krem z jarmużu i ziemniaków

PicsArt_02-08-11.11.53

Jego aksamitność krem jarmużowy.

Ta zupa jest pysznaaaaaaa!

Ma delikatną, kremową konsystencję a gdy wkłada się łyżkę zupy do ust i zupa odmywa nasze kubki smakowe, daje się wyczuć posmak pieczonych ziemniaków. I ta jej aksamitność. Z pewnością macie w domu 4 z 5 składników zupy – zróbcie ją teraz!!!

Wiecie jak to jest czasami – ma się chęć zjeść pyszną domową zupę, a tu trzeba obierać i szatkować całą włoszczyznę, warzywa, najlepiej mieć przygotowany wywar jarzynowy itp. Na to nie zawsze jest czas i zapał. Jakkolwiek uwielbiam zupy jarzynowe takie jak na przykład ta, czasem pyszną i bardzo odżywczą zupę można przygotować dużo szybciej.

Oto „włoszczyzna” do kremu z jarmużu i ziemniaków: ⬇⬇⬇ Nie wymaga długotrwałego obierania i szatkowania na małe kawałki. Kroimy jak leci, resztą zajmie się blender do zadań specjalnych.

PicsArt_02-08-11.04.18

Ważną czynnością jaką trzeba wykonać aby zupa okazała się delikatnym kremem a nie wywarem na obierkach z temperówki, jest dokładne obrsnie jarmużu. Pozbywamy się wszystkich łykowatych łodyżek i gałązek zostawiając same liście. Na koniec czeka nas też dokładne blendowanie – co najmniej kilka minut. Im dokładniej będzie zmiksowana zupa, tym lepiej!

PicsArt_02-08-11.04.54

Poza tym kolejną niewątpliwą zaletą tej aksamitnie kremowej zupy //czy ja nie używam za wielu określeń upiększających? – eeee tam// jest jej kolor:

No właśnie ⬇⬇⬇

PicsArt_02-08-11.13.56

delikatny krem z jarmużu i ziemniaków
 
Przepis na 5-6 porcji
Składniki
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 czerwone cebule (mogą też być inne)
  • 200 g liści jarmużu
  • 2 litry wywaru jarzynowego bądź zwykłej wody
  • 1 i ½ szklanki dowolnego mleka bądź nieco więcej
  • 5 łyżek oleju np. rzepakowego
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
Przygotowanie
  1. Do dużego garnka wlewamy cały olej. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy na dosyć spore cząstki. Rozgrzewamy olej i wrzucamy ziemniaki i cebulę i podsmażamy aż będą delikatnie brązowe.
  2. Następnie dodajemy jarmuż i wlewamy wywar/wodę i gotujemy aż jarmuż będzie miękki i zmieni kolor na ciemniejszy (ok 10 minut).
  3. Na koniec dodajemy mleko i przyprawy i bardzo dokładnie miksujemy. Podajemy z pieczywem.

 

Leave a Comment