LADING

delikatny omlet z warzywami i mozzarellą

Ten delikatny omlet z warzywami i mozzarellą to szybki pomysł na pożywny posiłek. Plus sposób na przemycenie sporej ilości warzyw. A skoro tak, to warto go spróbować!

Jeśli zgadliście, że lubię jajka to macie rację. Często po nie sięgam, kiedy chcę zjeść coś lekkiego i pożywnego. Robię wtedy jajka sadzone i jem z tostami z awokado, jajka w koszulce //w soboty bardzo często jadamy całą rodziną jajecznicę na drugie śniadanie// lub właśnie taki omlet. Nic skomplikowanego: jajka i warzywa. Nie ma tu żadnych dodatkowych składników. W moim przypadku za jajkami przemawia jeszcze to, że mam stałą dostawę jajek ze wsi. Albo od rodziny spod Wyszogrodu albo od sąsiadki Asi, której Rodzice i Teściowie mają kury. Smak, kolor, jędrność tych jajek nie ma sobie równych. Surowe białko ma konsystencję //niemalże// galaretki. To chyba dlatego tak lubię jajka 😃.

Tak jak wspominałam delikatny omlet z warzywami i mozzarellą jest super łatwy w przygotowaniu. Potrzebne będą 2-3 jajka //ja użyłam 3 ponieważ były akurat bardzo małe. Jeśli masz duże jajka – wystarczą 2// oraz warzywa, które lubisz i nadają się do omletu. Dziś proponuję cukinię, paprykę oraz pomidory. Może to też być cebula, groszek zielony, kukurydza czy szpinak.

Właściwie, to ten omlet składa się głównie z warzyw 🙂

delikatny omlet z warzywami i mozzarellą
 
Przepis na 1 porcję
Składniki
  • 2-3 jajka w zależności od ich rozmiaru
  • ½ kuli mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • ½ małej cukinii pokrojonej w plastry
  • 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
  • ¼ papryki żółtej pokrojonej w plastry
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • natka pietruszki/szczypiorek/kolendra do posypania
  • szczypta soli/pieprzu
dodatkowo
  • inne warzywa lub/i 2 plasterki szynki
Przygotowanie
  1. Na patelni rozgrzewamy olej. W pierwszej kolejności wrzucamy na patelnię cukinię oraz paprykę, podsmażamy 3-4 minuty.
  2. W miseczce tozbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Wlewamy na warzywa. Patelnię przykrywamy przykrywką i smażymy około 3-4 minuty.
  3. Gdy jajka będą prawie całkowicie ścięte wrzucamy pomidory i mozzarellę. Przykrywamy na ok. 1 minutę.
  4. Omlet solimy i posypujemy pieprzem i od razu składamy na pół jeszcze na patelni.
  5. Zdejmujemy z patelni. W tym czasie mozzarella się roztopi od gorącego omleta.
  6. Całość posypujemy szczypiorkiem/natką pietruszki bądź kolendrą.

 

 

Leave a Comment