LADING

dhal z soczewicą batatami i szpinakiem

Jesień to doskonały czas na sycące, ciepłe i nieco pikantne dania. Dhal z soczewicą batatami i szpinakiem taki właśnie jest plus jest prostym posiłkiem, który odżywia ciało i ducha.

dhal z soczewicą batatami i szpinakiem

 

Indyjska, słodka, ziemniaczana soczewica Dhal jest jak skromny pokarm dla duszy. Napełniona wonnymi przyprawami to bardzo prosty, ale głęboko satysfakcjonujący posiłek, który rozbudzi twoje kubki smakowe, jednocześnie odżywiając całe ciało aż do samego rdzenia. Gulasz z soczewicy, wykończony olejem sezamowym, przyprawami, takimi jak kmin rzymski, uwalnia niesamowity aromat w całym domu. Dhal z soczewicą batatami i szpinakiem to prawdziwa eksplozja smaku. Podajemy go z ryżem basmati lub upieczonym chlebem naan, szybki posiłek gotowy w 30 gotowy. Ten ekonomiczny, dający satysfakcję posiłek to czysta wygoda.

Cudowną rzeczą jest to, że dhal z soczewicą batatami i szpinakiem, można spersonalizować do gustu. Dzisiaj dodałam słodkie ziemniaki, ale można śmiało dodać pieczony kalafior, pieczoną dynię, groszek, marchew, paprykę, szpinak, jarmuż lub inne warzywa, które akurat masz w domu i chcesz zjeść.

Dal, jest nieco mniej popularnym daniem wegetariańskim, jest gęstym, aromatycznym gulaszem powszechnie znanym w Indiach, Nepalu, Pakistanie, Sri Lance i Bangladeszu. Tradycyjnie dhal jest podawany na ryżu lub wkładany jest do roti (chleb podobny do tortilli) lub  z chapati (chleb naan). Jest też bardzo smaczny z kaszami z pełnego ziarna – jak komosa ryżowa, farro lub kasza gryczana.

dhal z soczewicą batatami i szpinakiem

 

dhal z soczewicą batatami i szpinakiem
 
Składniki
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 żółta cebulę pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka tartego, świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku - wyciśnięte
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka Garam Masala - mieszanki przypraw
  • ¾ łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 liście laurowe
  • 1 papryka chili serrano (lub jalapeño) pozbawiona nasion, bardzo drobno posiekana
  • 2 średnie słodkie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 800 ml wywaru warzywnego
  • garść świeżych liści kolendry lub posiekanej dymki do dekoracji
  • 1 łyżeczka papryki lub chili w proszku
  • olej sezamowy do smażenia
  • sól/pieprz
Przygotowanie
  1. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju sezamowego. Dodajemy cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli. Dusimy około 3-4 minuty mieszając regularnie. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy razem na małym ogniu przez około 2 minuty.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę bataty i podsmażamy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy soczewicę, pomidory, wywar warzywny i dusimy razem pod przykryciem około 15-20 minut, aż soczewica zacznie się rozpadać.
  3. Wyjmujemy liście laurowe, wrzucamy szpinak i mieszamy. Wszystko dusimy razem przez 3 minuty.
  4. Sprawdzamy smak i doprawiamy - ja uwielbiam to danie z dużą ilością zmielonego kminu rzymskiego.
  5. Dhal podajemy z ryżem, kaszą, chlebkiem naan albo tortillą.

dhal z soczewicą batatami i szpinakiem

 

 

Leave a Comment