LADING

domowe masło z nerkowców

Kremowe, tanie i z dwóch składników: domowe masło z nerkowców można dodać do koktajli, batonów, wypieków, smarować kanapki. Ty zdecyduj!

Masło z nerkowców jest moim ulubionym masłem z orzechów. Bezwzględnie. Niektórzy mówią na nie „płynne złoto”. Tyle, że masło, które ja preferuję jest nieco bardziej gęste, kremowe o konsystencji zbliżonej do lodów. Można je nakładać łyżką i jest plastyczne. To wprost idealne masło do koktajli i batonów. Używam go jako zagęstnika, sklejacza ale też ze względu na cudowny i delikatny, lekko słodki smak orzechów nerkowca.

Co więcej. Masło z nerkowców świetnie nadaje się jako baza do dekoracji //semi lukru czy polewy//. Wystarczy dodać kakao, suszone truskawki czy ekstrakt waniliowy. Jeśli chcecie zobaczyć jak wygląda truskawkowe masło z nerkowców zerknijcie tu. To czysty obłęd 🙈😀.

Co więcej? Domowe masło z nerkowców jest sporo tańsze od tego ze sklepu. Za 500g nerkowców zapłaciłam 30 zł. W sklepach masło z nerkowców dochodzi do 18-20 zł za 185 g. Kalkulacja jest prosta: kupuję nerkowce, miksuję i jeszcze zostaje mi na zużyty przy tym prąd i więcej 😃.

Zasada jest prosta. Jeśli chcesz mieć masło przypominające pastę czyli takie jakie robię ja – postępuj zgodnie ze wskazówkami w przepisie. Jeśli preferujesz masło o rzadkiej konsystencji, lejące, prawie płynne //pamiętacie, „płynne złoto”// to musisz miksować je dłużej. Każdy robot kuchenny ma inne ostrza i moc, także trudno przewidzieć dokładnie o ile dłužej. Po prostu do momentu uzyskania porządanej konsystencji.

 

domowe masło z nerkowców
 
Przepis na 500 g masła z nerkowców
Składniki
  • 500 g nerkowców
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
  1. Orzechy umieszczamy w naczyniu robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Przez pierwsze 2-3 minuty rozdrabniamy. Ważne aby podczas całego procesu miksowania, co jakiś czas zeskrobać sylikonową łopatką masę ze ścianek naczynia.
  2. Po około 5 minutach pracy robota, okruchy zaczną się sklejać w grudki. Miksujemy dalej.
  3. Po około 10 minutach grudki będą się sklejać w duże kule. Wtedy dodajemy olej, rozbijamy kule i miksujemy dalej.
  4. W sumie po 20 minutach miksowania masło powinno mieć aksamitną ale gęstą konsystencję //pychaaaa!//. W razie potrzeby miksujemy dłużej.
  5. Masło przechowujemy w temperaturze pokojowej.

 

 

 

4 komentarze

  • Agnieszka
    Październik 2, 2017 at 7:54 pm

    Bardzo się cieszę że Ci smakowało 🙂

  • Agnieszka
    Październik 1, 2017 at 12:12 pm

    Zrobiłam wyszło rewelacyjne:)

  • Agnieszka
    Sierpień 4, 2017 at 6:48 am

    Podprażyć można jak najbardziej w piekarniku, ale nie trzeba 🙂

  • Asia
    Sierpień 4, 2017 at 6:17 am

    Nigdy nie jadłam. Chyba dziś zrobię 😉. Nie trzeba podprażyć przed zmieleniem?

Leave a Comment