LADING

domowe żelki marchewkowe

Domowe żelki marchewkowe_1

Dzieci kochają żelki. A ja niestety jestem dużym wrogiem tych słodyczy ze względu na ich skład. Z tego też względu moje dzieci mają kiepski żywot z antyżelkową mamą. Nieraz zdarza się, że jeśli ktoś przyniesie żelki dla dzieciaków, chowam je i maluchy ich wcale nie dostają.

Z drugiej strony wiem, że absolutne zabranianie słodyczy tego typu nie jest możliwe. Dzieci chodzą na różne przyjęcia do swoich kolegów i koleżanek gdzie nieraz na stołach królują żelkowe wodospady/góry/wyspy żelkowe. Ważne jest aby dzieci uczyły się dokonywać dobrych wyborów żywieniowych także w takich chwilach, jednocześnie mając pewną kontrolowaną swobodę.

Z racji tego, że wszystkie nasze dzieci chętnie jedzą żelki, zrobiliśmy sobie w domu mały eksperyment, czy udałoby się nam zrobić żelki o przyjaznym składzie.

Domowe żelki marchewkowe_2

O tym parę słów poniżej:

– nasze domowe żelki marchewkowe wyszły nam bardziej jak małe galaretki.

– są dużo mniej zwarte niż te sklepowe i po godzinie poza lodówką zaczęly puszczać wodę.

– są bardziej miękkie i mniej gumowate

Ale też:

– zawierają świeżo wyciśnięte soki i przeciery owocowe

– nie zawierają cukru, barwników, sztucznych aromatów, konserwantów ani stabilizatorów.

– można do nich dodać witaminy w kropelkach i przemycić je w ten sposób w diecie dziecka (np. witaminę D).

– można eksperymentować i łączyć różne smaki owocowo-warzywne tworząc zdrową przekąskę.

Do przygotowania żelków użyłam sylikonowe foremki na pralinki. Jeden żelek to w przybliżeniu jedna łyżka płynu.

domowe żelki marchewkowe
 
Przepis na 30+ żelków
Składniki
  • 50 ml świeżo wyciśnętego soku z marchwi
  • 50 g pulpy/przecieru mango
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • ew. łyżeczka ksylitolu
Przygotowanie
  1. Sok marchwiowy mieszamy z pomarańczowym oraz z pulpą mango. Podgrzewamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia na krótką chwilę. Dosypujemy żelatynę i bardzo intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki. Można sobie pomóc blenderem. Wyłączamy gaz pod rondelkiem cały czas mieszając. Napełniamy sylikonowe foremki żelkową masą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed wyjmowanie żelków z foremek, dobrze jest włożyć je na 5-10 minut do zamrażalnika. Żelki dużo łatwiej będą się dały wyjmować.

 

Leave a Comment