LADING

domowy syrop z daktyli

11822790_999306453423673_4003645904513967688_n

Czym w diecie zastąpić cukier? Moja propozycja to syrop z daktyli.

 Czym różni się syrop z daktyli od sacharozy, skoro też zawiera cukry proste? Wiele produktów zawiera naturalnie występujące cukry proste jak np. owoce. Natomiast w owocach obecny jest też błonnik pokarmowy, który spowalnia wchłanianie cukrów, nie powodując tak gwałtownych wzrostów poziomu cukru we krwi.

W przypadku daktyli jest podobnie. Jeden mały daktyl zawiera ok. 0.4 g błonnika pokarmowego, w 100 g suszonych daktyli występuje ok. 9g błonnika pokarmowego.
Dodatkowo daktyle posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Wszystko dzięki zawartości naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna, jednak w przeciwieństwie do niej nie podrażniają żołądka.
Z kolei wysoka zawartość potasu w daktylach pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi.

Jak przygotować syrop z daktyli w domu?

11701098_999306433423675_1605100652708873917_n

domowy syrop z daktyli
 
Przepis na gęsty syrop
Składniki
  • 200 g suszonych daktyli
  • sok z ½ cytryny
  • ew. ekstrakt waniliowy, cynamon itp
Przygotowanie
  1. Namoczyć daktyle przez noc w ciepłej wodzie – głównie po to aby je rozmiękczyć oraz wypłukać z syropu glukozowo-fruktozowego oraz konserwantów, którymi są pokrywane. Wodę w której moczyły się daktyle wylać, następnie daktyle zalać ok. 500 ml wody i dokładnie zblendować. Ja jeszcze gotuję powstały syrop przez ok. 30 minut na bardzo wolnym ogniu aby go zagęścić. Do syropu można dodać sok z cytryny, wanilię bądź cynamon w zależności od planowanego zastosowania.

Syrop nadaje się do słodzenia herbaty, kawy, ciast, naleśników, gofrów, koktajli, do marynat.

2 komentarze

  • Agnieszka
    Lipiec 19, 2017 at 12:41 pm

    Tydzień spokojnie

  • Asia
    Lipiec 19, 2017 at 12:13 pm

    Jak długo można przechowywać syrop w lodówce?

Leave a Comment