LADING

faszerowane słodkie ziemniaki

PicsArt_09-30-06.32.21Wyobraźmy sobie delikatny i kremowy miąższ słodkich ziemniaków (super zastrzyk beta karotenu!) w towarzystwie wyrazistych i chrupiących warzyw. Wszystko razem zapieczone z ciągnącym się serem. Czy to brzmi dobrze?

Mniam, mniam, chrup, chrup, ciumk, ciumk. Jeden pieczony ziemniak, drugi pieczony ziemniak … ooo pusty talerz..

faszerowane słodkie ziemniaki
 
Przepis na 2 porcje
Składniki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 1 kolba kukurydzy
  • ½ szklanki czerwonej fasoli (ja użyłam fasoli konserwowej ze słoika)
  • ½ szklanki świeżej kolendry
  • 1 kula mozzarelli
  • sól/pieprz ew. chilli
Przygotowanie
  1. Ziemniaki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Wyjmujemy upieczone ziemniaki, studzimy przez chwilę i przekrajamy je na pół. Wyjmujemy łyżką miękki miąższ ziemniaków, uważając aby nie uszkodzić skórki. Miąższ mieszamy w misce z serem ricotta i przyprawami, odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, obieramy kolbę kukurydzy i razem smażymy na łyżeczce oleju aż cebula będzie zeszklona. Kukurydzę i cebulę dodajemy do miąższu ziemniaczanego wraz z fasolą i posiekaną kolendrą, dobrze mieszamy.
  2. Wypełniamy miąższem skórki ziemniaków, posypujemy startym serem mozzarella i zapiekamy kilka minut, albo tyle ile potrzeba aby ser się stopił. Faszerowane słodkie ziemniaki posypujemy świeżą kolendrą.

PicsArt_09-30-06.34.21

PicsArt_09-30-06.35.22

Leave a Comment