LADING

francuskie babeczki sernikowe z malinami

PicsArt_11-26-04.38.58

To doprawdy zadziwiające ile pysznych dań, przekąsek, słodkich i słonych można przygotować na bazie ciasta francuskiego. Rozwijasz rulon ciasta, wkładasz do środka to na co masz ochotę, zawijasz i pieczesz. Nie może się nie udać.

Wypieki ogólnie bywają bardzo przebiegłe. Moim zdaniem bardzo wiele zależy od niewiadomych. Przykład: tego czy ciasto wyrośnie przed pieczeniem (drożdżowe, na zakwasie), czy nie zrobi się zakalec, czy się upiecze w środku (iiiiile razy się nie upiekło….) albo czy ciasto nie „zniknie” z piekarniku jak to lubiło się dziać z moimi sernikami.

Może dlatego chętnie przygotowuję wypieki rozmiaru babeczek – czuję, że mam nad nimi kontrolę gdy są w piekarniku.

PicsArt_11-26-04.39.47

francuskie babeczki sernikowe z malinami
 
Przepis na około 30 sztuk - 2 blachy do babeczek
Składniki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego w rolce – staram się wybierać takie, które nie są głęboko mrożone i mają dobry skład
  • 400 g serka wiejskiego
  • 2 żółtka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ⅔ szklanki ksylitolu
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • nieco mąki pszennej do posypania ciasta
  • olej do posmarowania blachy/studzienek na babeczki
  • 300 g mrożonych malin
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w ½ szklance wrzątku
  • ew. dodatkowy ksylitol do dosłodzenia malin
Przygotowanie
  1. Ciasto francuskie rozwijamy, lekko posypujemy mąką pszenną jeśli będzie się kleiło i wycinamy w nim okrągłe kawałki. Ja używam do tego nakrętki słoika Mason ale dobra będzie też duża szklanka. Następnie smarujemy blachę do babeczek olejem i wkładamy do foremek surowe ciasto i nakłuwamy je widelcem.
  2. Przygotowanie masy serowej: wymieszać/zblendować dokładnie serek wiejski, żółtka, wanilię, mąkę ziemniaczaną oraz ksylitol. Napełnić masą serową studzienki z ciastem francuskim do mniej więcej ⅔ wysokości ponieważ masa urośnie w takcie pieczenia. babeczki pieczemy przez około 30 minut w 200 stopniach. babeczki studzimy i przechodzimy do przygotowania galaretki malinowej.
  3. Galaretka malinowa: zmiksować maliny, rozpuszczoną żelatynę, ksylitol. Gdy galaretka nieco stężeje wyłożyć na ostudzone babeczki i włożyć na pół godziny do lodówki.

 

Leave a Comment