LADING

frittata z cukinią i pieczarkami

PicsArt_08-17-06.19.32Pewnego letniego dnia, kiedy moja mama przywiozła mi z działki kilka cukinii, sąsiadka obdarowała mnie jednym ale bardzo dorodnym okazem, musiałam odpowiedzieć sobie na pytanie, jak szybko przerobić taką ilość cukinii, biorąc pod uwagę, że za chwilę mieliśmy wyjeżdżać. Finał był taki, że przez 3 dni mieliśmy na obiad tort warzywny zwany także frittatą. Na zachętę dodam, że przygotowanie nie było skomplikowane a danie było bardzo sycące.

frittata z cukinią i pieczarkami
 
Przepis na okrągłą tortownicę o średnicy około 25 cm
Składniki
  • 1 spora cukinia
  • 1 cebula wielkości piłki do tenisa
  • 1 szklanka pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 kule sera mozzarella
  • 4 jajka
  • sól/pieprz, kolendra
Przygotowanie
  1. Cukinię pokroić w cienkie plasterki ok. 2-3 mm. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę udusić na oleju, po chwili dodać pieczarki i cukinię. Dusić razem kilka minut, dodać obraną kukurydzę*, nieco soli, zamieszać i potrzymać jeszcze na gazie. Warzywa powinny być al dente i powinny puścić trochę wody. Kiedy będą już odpowiednio miękkie, trzeba je odstawić i pozwolić aby wypłynęło z nich jeszcze trochę wody. W tym czasie można rozbić jajka, dokładnie roztrzepać i wymieszać ze startym bądź pokruszonym serem. Teraz trzeba odcedzić warzywa. Można to zrobić np. kładąc je porcjami na sitko i delikatnie przyciskając. Kolejny krok to wymieszanie (najlepiej w dużej misce) warzyw i masy jajecznej. Nie przejmujcie się jeśli ser zacznie trochę topnieć a jajka się ścinać. Ważne aby dokładnie wymieszać jedno z drugim. Teraz jest dobry moment, żeby wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i wylać do środka składniki zapiekanki. Aby danie ładnie się prezentowało po upieczeniu, można je na wierzchu udekorować plastrami cukinii i posypać dodatkowo serem. Frittatę piecze się przez około 25 – 30 minut w temperaturze 190 stopni. Ważne aby wierzch był złocisto-rumiany. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika dobrze jest ją ostudzić przez około 20 minut i dopiero porcjować. Kiedy ser skrzepnie, będzie łatwiej wyjąć kawałki z formy.
Wskazówki
*JAK SZYBKO OBRAĆ KOLBĘ KUKURYDZY: postawić kukurydzę pionowo na desce do krojenia, przytrzymując ją jedna ręką za czubek. Trzymając w drugiej ręce nóż, wprawnym ruchem obcinać ziarna, kierując nóż od góry do dołu. W trakcie, obracać kolbę.
101468853.jpg.rendition.largest ⇐ jak obrać kolbę kukurydzy

Leave a Comment