LADING

hummus – czysta klasyka

PicsArt_05-16-03.55.45

 Czysta klasyka czyli domowy humus. Przygotowanie: wystarczy dobry blender i kilka składników i mamy pastę do chleba, dip do chrupiących warzyw, bądź gęsty sos do burgerów.

A oto jak powstaje:
Ja robię zawsze porcję na kilka dni zatem jeśli nie dacie rady sam zjeść humusu który wyjdzie z poniższego przepisu, zaproś głodnych gości.

hummus - czysta klasyka
 
Składniki
  • 200 g ciecierzycy
  • oliwa (ok. ¼ szklanki)
  • duży ząbek czosnku bądź dwa
  • sok z ½ bądź 1 cytryny
  • 1 łyżeczka tahini
  • sól do smaku
  • pieprz bądź chilli
Przygotowanie
  1. Pół opakowania nasion ciecierzycy zalać w misce chłodną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia o dowolnej porze, odcedzić ciecierzycę i wypłukać jeszcze na sicie. Następnie ciecierzycę gotować przez około godzinę w lekko słonej wodzie. Po ugotowaniu ciecierzycę odcedzić i przełożyć do miski, w której będziemy blendować wszystkie składniki: oliwę, czosnek, sok z cytryny, tahini, sól, pieprz/chilli.

Do humusu można dodawać pomidory, paprykę, bazylię, pietruszkę i co tylko przyjdzie Wam do głowy.

2 komentarze

  • Agnieszka
    Maj 9, 2017 at 9:24 am

    Różnie. Raz namaczam i gotuję ciecierzycę a raz używam konserwowej. Ale konserwową obieram z łupinek.

  • Asia
    Maj 9, 2017 at 9:10 am

    Agnieszko, gotujesz ciecierzycę czy używasz puszkowanej np. gotowanej na parze?

Leave a Comment