LADING

lody kaktuski o smaku kokosa

 PicsArt_07-23-02.20.55

Odkąd mamy w domu foremki do lodów, przygotowywanie tego deseru stało się dla nas świetną zabawą. Lody domowe są wspaniałe, ponieważ można je przygotować z naszych ulubionych składników i za każdym razem można wymyślić coś innego. Ostatnio w naszej kuchni powstały te oto kaktuski, które bardzo zasmakowały dzieciom.

Do przygotowania lodów użyłam foremek z IKEA, które nie są zbyt duże. W każdej mieści się około 6-7 łyżeczek składników na lody.

lody kaktuski o smaku kokosa
 
Przepis na 6 porcji lodów z foremek IKEA
Składniki
  • 3 kiwi
  • 2 nektarynki
  • 12 łyżeczek mleczka kokosowego, bądź śmietany 12%. My używamy roślinnego ze względu na alergię.
  • 3 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżki ksylitolu
Przygotowanie
  1. Mleczko kokosowe wymieszać z 1 łyżką ksylitolu oraz nasionami chia, dobrze zamieszać, odstawić. Owoce trzeba obrać ze skóry, z nektarynek wyjąć pestki, z kiwi wyciąć białe łykowate środki. Przełożyć kiwi i nektarynki do oddzielnych misek i zblendować na mus, do kiwi dodać łyżkę ksylitolu. Do każdej foremki włożyć po 2 łyżeczki musu z kiwi i wstawić do zamrażalnika na około 45 minut. Następnie dodać po 2 łyżeczki musu z nektarynek oraz mleczka kokosowego. Włożyć patyczki do lodów i wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny. Przed wyjmowaniem lodów z foremek, polać foremki ciepła wodą.

Leave a Comment