LADING

kasza owsiana z owocami i cynamonem

PicsArt_02-10-10.25.44

Czy znacie kaszę owsianą moi mili owsiankożercy? Jeśli nie do końca, przedstawię wam krótko czym różni się ona od płatków owsianych. Kasza owsiana to nic więcej jak łamane/krojone ziarno owsa. Nie jest ono prasowane tak jak w przypadku płatków i wyglądem przypomina rzeczywiście kaszę. Co więcej, ponieważ kasza owsiana nie jest poddawana prawie żadnej wcześniejszej obróbce, zawiera wszystkie oryginalnie występujące w ziarnie składniki odżywcze. Niski stopień przetworzenia produktu powoduje jednak, że trzeba go dosyć długo gotować – ok. 30 minut. To może zniechęcić ale są na to sposoby:

– ugotuj kaszę w większej ilości i zamroź porcje śniadaniowe, przechowuj nawet do 2-3 tygodni lub przechowuj w szczelnie zakmniętych pojemnikach do 3 dni w lodówce.

– możesz też gotowanie kaszy pozostawić sobie na weekend, kiedy to mamy więcej czasu na celebrowanie śniadań.

PicsArt_02-10-10.24.52

Istnieje kilka sposobów na gotowanie kaszy. Trzeba mieć dobrze odliczone proporcje aby kasza nie przywierała i nie zgęstniała za bardzo. Przypalony garnek po jakiejkolwiek kaszy to smutna perspektywa.

PicsArt_02-10-10.22.36

kasza owsiana z owocami i cynamonem
 
Przepis na 3-4 porcje
Składniki
  • 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego/ ew. kokosowego extra virgine
  • 1 fliżanka* kaszy owsianej
  • 2 fliżanki* wrzątku
  • 1 i ½ filiżanki* dowolnego mleka
  • ½ fliżanki* maślanki naturalnej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sok z ½ pomarańczy
  • 2 łyżki syropu z daktyli
Przygotowanie
  1. W sporym rondelku roztapiamy masło i dodajemy kaszę, mieszając co jakiś czas prażymy na wolnym ogniu.
  2. Dodajemy wodę oraz 1 filiżankę mleka, minimalizujemy ogień i gotujemy pod przykryciem 20 minut co jakiś czas mieszamy.
  3. Mieszamy maślankę z pozostałym mlekiem i solą i dodajemy do kaszy. Gotujemy 10 minut mieszając nie więcej niż 2 razy.
  4. Dodajemy cynamon, syrop z daktyli, dzielimy na porcje. Dekorujemy owocami: ja użyłam pomarańczy, bananów i truskawek. Owsiankę polewamy sokiem z pomarańczy.
Wskazówki
* moje filiżanki mają dokładnie 250 ml

 

Leave a Comment