LADING

koktajl kakaowo-wiśniowy

PicsArt_05-23-08.18.18

Czy wiecie, że Majowe i Aztekowie cenili nasiona kakaowca bardziej niż złoto i wykorzystywali jako pieniądze? Składnikiem, którego najbogatszym źródłem są nasiona kakaowca to magnez. Jest on bardzo skuteczną bronią przed stresem. Chroni on także serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości. Zespół Briana Buijsse’a z Instytutu Zdrowia Publicznego w Holandii wykazał, że osoby spożywające kakao są o połowę mniej narażone na zgon z powodu choroby serca.
Dodatkowo nasiona kakaowca są potężnym źródłem bioflawonoidów, szczególnie epikatechiny, która poprawia ukrwienie mózgu, pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniża ciśnienie tętnicze.
Pyszny orzeźwiający kakaowy koktajl który dużo skuteczniej i przyjemniej schłodzi niż lody.

koktajl kakaowo-wiśniowy
 
Przepis na 3-4 porcje
Składniki
  • 1 mrożony banan
  • szklanka mrożonych wiśni, bądź świeżych w sezonie
  • 1 duża garść szpinaku
  • mleko roślinne np. sojowe 2 szklanki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • syrop z daktyli.
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki zmiksować,c dokładnie. Jeśli nie będziesz podawać koktajlu od razu, wstaw go do lodówki.

 

Leave a Comment