LADING

korzenne babeczki z dynią i czekoladą

PicsArt_09-19-12.04.52

Sezon na dynie to jedna z moich ulubionych pór roku. Wcale nie kojarzy mi się ze smutną jesienią, raczej z intensywnymi odcieniami żółci i czerwieni oraz korzennym zapachem. Dokładnie takim jak te babeczki! Poniższy przepis jest na 18 porcji.

korzenne babeczki z dynią i czekoladą
 
Przepis na 18 babeczek
Składniki
Składniki mokre:
  • 2 szklanki puree z dyni
  • ½ szklanki oleju
  • ⅓ szklanki gęstego syropu z daktyli
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki dowolnego mleka
Składniki suche:
  • ¾ szklanki ksylitolu
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki mieszanki korzennych przypraw (imbir, cynamon, goździki, kardamon)
Przygotowanie
  1. Składniki mokre i suche mieszamy w dwóch oddzielnych miskach, następnie je łączymy. Natłuszczamy blachę do babeczek i nakładamy do każdej studzienki po kopiastej łyżce surowego ciasta. Babeczki posypujemy kawałkami gorzkiej czekolady jeśli mamy ochotę i pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut, studzimy. Babeczki można zamrozić, wyjmować wieczorem aby rano mieć pyszne śniadanie bądź przekąskę do szkoły lub pracy.

jak przygtowac domowe puree z dyni?

Albo jak miec zawsze pod ręka syrop z daktyli?

Poniżej zdjęcia krok po kroku, jak przygotowujemy babeczki:

  1. miski z suchymi i mokrymi składnikami:

PicsArt_09-19-12.05.34

2. składniki mokre i suche wymieszane dają dosyć gęstą kleista masę:

PicsArt_09-19-12.06.20

3. natłuszczamy blachę do babeczek i nakładamy do każdej studzienki po kopiastej łyżce surowego ciasta.

PicsArt_09-19-12.06.52

Leave a Comment