LADING

kremowa zupa z kurczakiem i warzywami

kremowa zupa z kurczakiem_1

Mała wariacja wokół klasycznego rosołu, która z powodzeniem zastąpi drugie danie. Kremowa zupa z kurczakiem to danie bardzo satysfakcjonujące, które polubi cała rodzina. Zawiera warzywa, które zazwyczaj lubią wszystkie dzieci: ziemniaki, marchewkę i groszek, także nie ma marudzenia przy jedzeniu. Zupa doskonale smakuje z chlebem domowej roboty.
Gdy szukamy pomysłu na rozgrzewająca zupę, bardzo często przychodzi nam do głowy rosół. Kremowa zupa z kurczakiem jest o tyle ciekawszym rozwiązaniem, że jest gęsta i  dzięki temu jednocześnie rozgrzewa i napełnia żołądek. Rosół jest zupą czystą i tego nie potrafi tak dobrze.

Dodatkowo składnikiem, któremu zawdzięczamy głęboki smak zupy z kurczakiem jest podduszona wcześniej cebula. Dzięki niej, zupa jest bardzo aromatyczna i nie wymaga żadnych przypraw oprócz soli i pieprzu ziołowego.

kremowa zupa z kurczakiem_3

Mogłabym tę zupę jeść na śniadanie obiad i kolację – jest taka dobra!

kremowa zupa z kurczakiem i warzywami
 
Przepis na 6 porcji
Składniki
  • 1 kg piersi z kurczaka z wolnego wybiegu
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula, bardzo drobno pokrojona
  • 500 g mrożonki marchewki z groszkiem (ja użyłam do przepisu mieszankę wiosenną, składająca się z marchewki, groszku, korzenia selera i kalafiora, kalafiora nie wykorzystałam)
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 litra wywaru warzywnego bądź wody
  • natka pietruszki do posypania
  • sól/pieprz ziołowy
Przygotowanie
  1. W garnku, który pomieści około 3,5 - 4 litrów rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowana cebulę i dusimy na małym ogniu około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę piersi kurczaka i znowu dusimy aż brzegi kurczaka będą ścięte. Dobrze jest to robić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Ważne jest aby gotować na małym ogniu, by masło się nie przypaliło.
  2. Gdy mięso będzie już ścięte dodajemy wodę/wywar warzywny oraz warzywa i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
  3. W szczelnym słoiku z przykrywką mieszamy mąkę z mlekiem, zakręcamy słoik i mocno nim potrząsamy aby wszystko się dobrze wymieszało. Dolewamy mleko z mąką do zupy, dokładnie mieszamy w trakcie gotowania (ok. 3 minuty)
  4. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.

 

Leave a Comment