LADING

kremowy mus czekoladowy

PicsArt_05-30-08.50.19

Ten przepis świetnie się nadaje jako wytrawny deser, bądź jako prosta wersja smarowidła na kanapki, zastępującego nutellę. Awokado w nim wykorzystane powinno być dojrzałe, masłowate. Będzie to miało znaczenie w tworzeniu kremowej i puszystej konsystencji. Połączenie awokado, daktyli i kakao daje nam bardzo przyjemną musopodobną konsystencję. Jeśli nieco dłużej będziemy miksować deser blenderem i wtłoczymy do środka trochę powietrza, możemy liczyć na czekoladową piankę. Krem świetnie się nadaje jako dekoracja ciast, jako dip do owoców.

kremowy mus czekoladowy
 
Przepis na 2 porcje
Składniki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 8 namoczonych daktyli
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • truskawki do dekoracji
  • płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki dodać do naczynia blendera i zmiksować na gładki, puszysty krem. Przełożyć do miseczek, schłodzić i podawać z truskawkami i migdałami.

Leave a Comment