LADING

krokiety z mięsem i warzywami

Krokiety z mięsem i warzywami i do tego barszcz czerwony? Za to zimową porą można się dać pokroić. Sprawdzona propozycja na pierwszy dzień Świąt i inne okazje.

krokiety z mięsem i warzywami

Czy to danie jest wymyślne? – Nie. Czy jest drogie – Zupełnej nie!  Czy trudne w przygotowaniu? – Skąd! Czy wszystkim smakuje? – 😃 zawsze.

Czy was też nieco onieśmiela perspektywa lepienia tryliarda pierogów dla całej dużej rodziny? A najlepiej, żeby tych pierogów starczyło dla wszystkich na co najmniej trzy dni świętowania? Ja na szczęście nie mam tego problemu ponieważ u nas Babcie dzielnie co roku lepią dziesiątki tych pysznych przysmaków z postnym farszem. Natomiast, jeżeli ktoś (tak jak na przykład ja) nie ma zbyt dużego doświadczenia w robieniu pierogów to namawiam: zróbcie krokiety! Do barszczu czystego doskonałe. Jeśli macie chęć podać je w Wigilię, zróbcie je bez mięsa (mięso można zastąpić np gotowaną soczewicą). A jeśli z mięsem to na Boże Narodzenie będą w sam raz.

Przepis na ciasto naleśnikowe każdy ma swój sprawdzony, natomiast jeśli chcecie skorzystać z mojego to zapraszam tu.

Za co jeszcze lubimy krokiety z mięsem i warzywami? Można w nich wykorzystać mięso, które zużyliśmy do gotowania rosołu np. na barszcz czerwony. Szybko i łatwo się je podgrzewa, można dodawać do farszu dowolne składniki: gotowane mięso, praktycznie każde, warzywa, nasiona roślin strączkowych, pietruszkę, szczypiorek. Jeżeli zdecydujesz się na nasiona roślin strączkowych np. soczewicę, warto wybrać soczewicę czerwoną całą – nie łuskane połówki. Połówki się bardzo rozpadają podczas gotowania i doskonale nadają się do zup, niestety nie do farszów. Jak znaleźć niełuskaną soczewicę czerwoną? To po prostu soczewica brązowa :-)!

krokiety z mięsem i warzywami
 
około 10 krokietów
Składniki
  • 10 cienkich naleśników przygotowanych według własnego przepisu bądź mojego na francuskie-cienkie-crepes
  • 150 g gotowanej pręgi
  • 150 g gotowanego mięsa z indyka
  • 3 gotowane marchewki
  • 1 biała cebula, posiekana i zeszklona na oleju
  • ½ pęczku naci pietruszki
  • wywar warzywny gdyby farsz był za gęsty
  • sól/pieprz
Przygotowanie
  1. Składniki na farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa a następnie przyprawiamy i dodajemy wywaru warzywnego jeśli farsz okaże się zbyt zbity.
  2. Smarujemy naleśniki farszem, zawijamy i delikatnie podsmażamy krokiety z dwóch stron.
  3. Podajemy na ciepło z barszczem czerwonym.

 

 

 

Leave a Comment