LADING

kwaśny twarożek ze słonecznika

PicsArt_1438251808569

Kwaśna śmietanka/twarożek ze słonecznika. Nie możesz jeść mleka i jego przetworów i martwisz się, że nie masz czym zabielić sosu albo zupy? Czasami bez kwaśnej śmietanki trudno się obyć. Na szczęście jest na to sposób, całkiem prosty i w dodatku akurat w sam raz na alergików!
Pysznie się sprawdza jako dodatek do sosów oraz zup (na słono) oraz deserów (na słodko).

kwaśny twarożek ze słonecznika
 
Poniżej na lekko słoną śmietankę
Składniki
  • szklanka łuskanych pestek słonecznika
  • woda do zalania słonecznika
  • sok z 1,5 cytryny
  • 2 łyżki delikatnego oleju
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Pestki słonecznika zalać wodą na noc. Woda powinna lekko przykryć pestki. Rano odcedzić słonecznika, zalać świeżą wodą też aby tylko przykryła pestki (twarożek) bądź nieco więcej (śmietanka). Dodać sok z 1.5 cytryny, delikatny olej oraz sól. Wszystko bardzo dokładnie zblendować. Tak samo można przygotować śmietankę/twarożek z nerkowców. Nerkowce bardziej nadają się do słodkich potraw! Pychota!


Leave a Comment