LADING

lody truskawkowe na patyku – 3 składniki

Przedstawiam naszą ostatnio ulubioną przekąskę //truskawkową oczywiście!//, którą spokojnie można nazwać „latem na patyku”. Lody truskawkowe na patyku to lekarstwo na upalne dni, które wymaga tylko 3 prostych składników. To wprost muzyka dla moich uszu. Tak więc wyłączcie piekarniki i poszukajcie foremek na lody, bierzemy się do pracy!

 

Do tych lodów, jak i wielu innych na tym blogu wykorzystałam foremki do lodów z IKEA. Oczywiście możesz wykorzystać każde inne foremki, które masz w domu. W sezonie letnim można je kupić w każdym supermarkecie. Ja lubię te, ponieważ mają wygodną podstawkę, w której się wstawia foremki do zamrażalnika i można je myć w zmywarce.

Lody truskawkowe na patyku, są owszem bardzo proste w przygotowaniu. Na 6 porcji potrzebny będzie:

  • 1 banan (dzięki niemu lody są kremowe, poza tym nie trzeba wtedy używać jogurtu, czy mleka i mamy super bezmleczny wegański deser, jupiiii)
  • 12 truskawek
  • sok z ananasa (dzięki niemu lody mają delikatny tropikalny posmak, co sprawia, że są jeszcze bardziej orzeźwiające. Zamiast niego można użyć soku pomarańczowego)

Te lody doskonale nadają się dla całej rodziny, dla dużych i małych i jeśli używacie foremek z IKEA, macie od razu 6 porcji //nikogo nie oceniam :-D//

lody truskawkowe na patyku - 3 składniki
 
Przepis na 6 porcji używają foremek do lodów IKEA
Składniki
  • 1 banan
  • 12 truskawek
  • ½ szklanki soku ze świeżego ananasa
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze.
  2. Przelewamy do foremek i albo wkładamy plastikowe patyczki kompatybilne z foremkami, albo po 30 minutach mrożenia, wkładamy drewniane.
  3. Lody powinny zastygnąć po około 4-5 godzinach.

 

 

Leave a Comment