LADING

lody waniliowe z brzoskwiniami i nieśplikiem

Lody waniliowe z brzoskwiniami i tajemniczym owocem nieśplika japońskiego inaczej nesperasem, kosmatką, są ultra łatwe w przygotowaniu //tylko 5 składników// i bajecznie dobre. 

Może zacznę od przedstawienia nieśplika japońskiego, trochę nietypowego składnika lodów w tej szerokości geograficznej. Co wiemy o tym egzotycznym owocu?

– syrop z tych owoców ma właściwości wykrztuśne i jest stosowany w medycynie chińskiej jako syrop na kaszel. Liście wraz z innymi składnikami działają jako substancja rozpuszczająca śluz, która ponadto łagodzi podrażnienia układu pokarmowego i oddechowego. Jako preparat leczniczy stosuje się także lekkie wino z owoców. Jako surowiec zielarski wymienia się kwiaty, liście i owoce.

 

– Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych (6% cukrów – glukozy i fruktozy) i pektyn jest porównywany do jabłka – owocu gatunku o bliskim pokrewieństwie. Jest spożywany na surowo jako owoc deserowy lub w mieszance sałatkowej z innymi owocami. Jędrne, lekko niedojrzałe owoce są przeznaczane do pieczenia ciast i placków. Są również powszechnie przerabiane na dżemy, galaretki, sosy przyprawowe, a także siekane i podawane z syropem. W Japonii nieśplika spożywa się na surowo lub postaci owoców w zalewie ze względu na słodki miąższ.

Moim zdaniem w smaku nieśplik nie różni się bardzo od świeżej moreli, podobnie też wygląda. ⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇

A teraz co nieco o lodach. Od razu uprzedzę, że przepis na te lody można spokojnie modyfikować, jeśli w sklepie nie dostaniecie nieśplika japońskiego. Możecie wtedy śmiało dodać więcej brzoskwiń bądź zwykłych moreli. Przepis jest tak prosty, że z pewnością przygotujecie go bez trudu:

lody waniliowe z brzoskwiniami i nieśplikiem
 
Przepis na około 1,2 litra lodów
Składniki
  • 500 ml mleka zagęszczonego bez cukru
  • 4-5 brzoskwiń
  • 5 owoców nieśplika japońskiego bądź moreli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki ksylitolu
Przygotowanie
  1. Owoce myjemy, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na ćwiartki. W naczyniu blendera umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy.
  2. Przelewamy do dosyć sporego plastikowego pojemnika, tak aby grubość masy lodowej nie przekraczała 4-5 cm. Dzięki temu lody szybko i w miarę równomiernie się zamrożą i unikniemy tzw. zamrożenia "na kość".
  3. Preferuję krótszy czas mrożenia //ok. 4 godzin// kiedy lody są jeszcze plastyczne ale już dają się porcjować gałkownicą.
  4. Czas mrożenia lodów zależy od tego co będzie cię zatysfakcjonowało. Z doświadczenia wiem, że lody z dużą ilością owoców mają tendencję do zamieniania się w kamień, co ma związek z dużą ilością wody, dlatego trzeba uważać.
Wskazówki
Jeśli nie chcesz aby twoje lody zamieniły się w kamień, możesz do nich dodać 100 ml mocnego alkoholu przed zamrożeniem.

 

 

Leave a Comment