LADING

łososiowa pasta z serem

Pasta łososiowa z serem_1

Łososiowa pasta z serem i szczypiorkiem to bardzo dobry sposób na to aby „powiększyć” kosztowną paczuszkę łososia i jednocześnie nakarmić tłum. Pasta wymaga kilku prostych składników i jest dużo lepsza od sklepowych odpowiedników. Plus bardzo dobrze przechowuje się w lodówce, także można ją przygotować z wyprzedzeniem. Jest to szczególnie przydatne, gdy spodziewamy się gości i nie wszystkie przekąski możemy przygotować tuż przed.

Przygotowanie pasty jest bardzo proste – wystarczy wskazane składniki zmiksować pulsacyjnie blenderem, udekorować szczypiorkiem i pozostawioną porcją łososia i już.

Pasta łososiowa z serem_3

Łososiowa pasta z serem
 
Składniki
  • 250 g chudego twarogu
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 120 g + 30 g łososia wędzonego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól/pieprz
  • ew. ½ łyżeczki sosu Tabasco. bądź tyle samo papryczku chilli bardzo drobno pokrojonej
  • ½ pęczka szczypiorku
Przygotowanie
  1. Twaróg, jogurt, większą porcję łososia, sok z cytryny, przyprawy miksujemy pulsacyjnie blenderem.
  2. Szczypiorek kroimy drobno i przy pomocy szpatułki mieszamy z pastą (część zostawiamy do dekoracji).
  3. Pozostawioną porcję łososia kroimy drobno i posypujemy nim pastę razem ze szczypiorkiem.

 

Leave a Comment