LADING

migdałowo-kokosowe praliny z cytryną

Małe orzechowe kuleczki czyli migdałowo-kokosowe praliny z cytryną to zdrowy, bezglutenowy i wegański deser. Nie zawierają cukru, za to potrafią nasycić więc mogą stanowić zdrową przekąskę. Super dla dzieci!

 

Wszyscy lubią słodycze. A jeszcze takie, co są super zdrowe i przygotowuje się je w 15-20 minut – brzmi jak coś co lubię! O rety ale się cieszę, że mogę się tym przepisem podzielić z wami. Te praliny to strzał w dziesiątkę zarówno pod względem smaku jak i składników. Przy okazji udało mi się je przygotować w wersji wegańskiej i bezglutenowej, dzięki czemu praktycznie każdy może sobie na nie pozwolić.

Migdałow0-kokosowe praliny z cytryną są bardzo sycące i odżywcze. Dzięki temu nadają się praktycznie na każdy posiłek: jako dodatek do śniadania, przedpołudniową przekąskę, deser czy jako zastrzyk energii w ciągu dnia. W połączeniu np. z mlecznym napojem dadzą pełnowartościowy posiłek. I słowo daję, do ich przygotowania nie potrzeba więcej niż 20 minut, a jak już ktoś nabierze wprawy to najwyżej 15 minut.

Głównym składnikiem pralinek są migdały, które rozdrabniamy w robocie kuchennym do postaci grubych okruchów, tak jak widać na zdjęciu poniżej:

Dodajemy mąkę kokosową, którą jeśli jej nie macie można z powodzeniem zastąpić wiórkami kokosowymi, które rozdrobnicie w blenderze lub robocie kuchennym do postaci mąki. Jeszcze tylko starta skórka z 1/2 pomarańczy, masło z nerkowców, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Wszystko mieszamy, formujemy kulki i jeśli mamy je zamiar podać za jakiś czas, wstawiamy do lodówki. Migdałowo-kokosowe praliny przechowujemy w lodówce. Świetnie też sprawdzą się w mrożeniu, także można je przygotować wcześniej na jakąś okazję i zamrozić. O rety sami przyznacie, że bardzo staram się was przekonać, abyście koniecznie wypróbowali te dekadenckie kulki bo nie ma absolutnie nic co można by powiedzieć przeciwko nim 🙂

migdałowo-kokosowe praliny z cytryną
 
Przepis na około 15 pralinek
Składniki
  • 1 i ½ szklanki migdałów
  • 1 pełna szklanka mąki kokosowej
  • 3-4 czubate łyżki masła z nerkowców
  • skórka starta z ½ cytryny
  • sok z ½ cytryny albo 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
  1. Migdały rozdrabniamy w robocie kuchennym do grubych okruchów i przekładamy do miski.
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy używając dłoni.
  3. Gdy wszystkie składniki równomiernie się połączą, formujemy kulki dowolnej, pożądanej wielkości i wkładamy na 10 minut do lodówki.
  4. Praliny przechowujemy w lodówce lub mrozimy na później.

 

 

Leave a Comment