LADING

migdałowo-kokosowe praliny z cytryną

Małe orzechowe kuleczki czyli migdałowo-kokosowe praliny z cytryną to zdrowy, bezglutenowy i wegański deser. Nie zawierają cukru, za to potrafią nasycić więc mogą stanowić zdrową przekąskę. Super dla dzieci!

 

Wszyscy lubią słodycze. A jeszcze takie, co są super zdrowe i przygotowuje się je w 15-20 minut – brzmi jak coś co lubię! O rety ale się cieszę, że mogę się tym przepisem podzielić z wami. Te praliny to strzał w dziesiątkę zarówno pod względem smaku jak i składników. Przy okazji udało mi się je przygotować w wersji wegańskiej i bezglutenowej, dzięki czemu praktycznie każdy może sobie na nie pozwolić.

Migdałow0-kokosowe praliny z cytryną są bardzo sycące i odżywcze. Dzięki temu nadają się praktycznie na każdy posiłek: jako dodatek do śniadania, przedpołudniową przekąskę, deser czy jako zastrzyk energii w ciągu dnia. W połączeniu np. z mlecznym napojem dadzą pełnowartościowy posiłek. I słowo daję, do ich przygotowania nie potrzeba więcej niż 20 minut, a jak już ktoś nabierze wprawy to najwyżej 15 minut.

Głównym składnikiem pralinek są migdały, które rozdrabniamy w robocie kuchennym do postaci grubych okruchów, tak jak widać na zdjęciu poniżej:

Dodajemy mąkę kokosową, którą jeśli jej nie macie można z powodzeniem zastąpić wiórkami kokosowymi, które rozdrobnicie w blenderze lub robocie kuchennym do postaci mąki. Jeszcze tylko starta skórka z 1/2 pomarańczy, masło z nerkowców, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Wszystko mieszamy, formujemy kulki i jeśli mamy je zamiar podać za jakiś czas, wstawiamy do lodówki. Migdałowo-kokosowe praliny przechowujemy w lodówce. Świetnie też sprawdzą się w mrożeniu, także można je przygotować wcześniej na jakąś okazję i zamrozić. O rety sami przyznacie, że bardzo staram się was przekonać, abyście koniecznie wypróbowali te dekadenckie kulki bo nie ma absolutnie nic co można by powiedzieć przeciwko nim 🙂

migdałowo-kokosowe praliny z cytryną
 
Przepis na około 15 pralinek
Składniki
  • 1 i ½ szklanki migdałów
  • 1 pełna szklanka mąki kokosowej
  • 3-4 czubate łyżki masła z nerkowców
  • skórka starta z ½ cytryny
  • sok z ½ cytryny albo 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
  1. Migdały rozdrabniamy w robocie kuchennym do grubych okruchów i przekładamy do miski.
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy używając dłoni.
  3. Gdy wszystkie składniki równomiernie się połączą, formujemy kulki dowolnej, pożądanej wielkości i wkładamy na 10 minut do lodówki.
  4. Praliny przechowujemy w lodówce lub mrozimy na później.

 

 

2 komentarze

  • Agnieszka
    Sierpień 21, 2017 at 9:12 pm

    Te praliny nie są wcale miękkie. Są twarde i zbite. W zasadzie składają się z samych orzechów. Nawet jeśli masa wydaje się sucha, masło z nerkowców dobrze ją sklei i pozwoli na zrobienie kulek. Kulki mogą się nawet nieco kruszyć przy robieniu natomiast po schłodzeniu będą się elegancko trzymać. Natomiast jeśli masz kłopot ze sklejeniem masy mimo to, wystarczy użyć więcej masła orzechowego. Moje czubate łyżki były naprawdę czubate 🙂

  • Ewa
    Sierpień 21, 2017 at 7:53 pm

    Próbowałam zrobić wg przepisu i masa wyszła sucha jak wiór, musiałam dodać z łychę masła orzechowego dodatkowo a jak dalej nie dało rady lepić kulki to namoczyłam w wodzie 6 daktyli, zmiksowałam razem z wodą , w której się moczyły i dopiero z tym dodatkiem dało radę uformować kule. Jednak dalej są twardawe.

Leave a Comment