LADING

Minestrone – włoska zupa jarzynowa

Włoska zupa jarzynowa_4

Włoska zupa jarzynowa – Minestrone
Sycąca i aromatyczna zupa, na jesienne chłody i głody :-). Kiedy myślę sobie u zupie dobrej na jesienne i zimowe chłody to nabieram przekonania, że to nie może być czysty barszczyk. Taka zupa //moim zdaniem// musi mieć sporą „wkładkę”, ma być gęsta i sprawić, że się nią najem. Oczywiście dokładki zawsze są przewidziane, ale chyba wiece co mam na myśli? jak wracasz do domu przewiany i zziębnięty, ale sama świadomość że czeka na ciebie porcja dobrej zupy sprawia, że rozgrzewasz się już na progu. To jest w moim odczuciu taka właśnie zupa – minestone. Wielowarzywna, dobrze przyprawiona zupa włoska.

Źródło błonnika pokarmowego (około 7g na porcję), białka roślinnego (9g na porcję), czyli wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm aby rozkręcić metabolizm na wiosnę. Dodatkowo źródło witamin C, A, E, naszych sprzymierzeńców w walce z procesami starzenia. Sprawdźcie czy macie wszystkie składniki i zapraszam do kuchni.

Włoska zupa jarzynowa_1

Minestrone - włoska zupa jarzynowa
 
Co potrzebujemy aby przygotować Minestrone dla całej rodziny – przepis na około 6-8 porcji:
Składniki
  • ¼ główki kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • szklanka fasoli białej „Jaś”
  • szklanka makaronu razowego orkiszowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sos bądź przecier pomidorowy (500 ml)
  • przyprawy: listek laurowy, oregano, bazylia, pieprz, sól, słodka papryka
Przygotowanie
  1. Fasolę namoczyć przez noc w wodzie. Rano odlać wodę, ugotować fasolę w świeżej wodzie (około 30 minut). Cebulę obrać i pokroić w kostkę, Na głęboką patelnię lub rondel wlać olej i zeszklić na nim cebulę. Gdy cebula będzie gotowa, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i poszatkowaną drobno kapustę, zalać wodą u dusić pod przykryciem około 10 minut. Duszące się warzywa, przełożyć do dużego garnka, zalać 4 szklankami wody. Obrać marchew i zetrzeć ją na tarce, dodać do gotującej się zupy. Dodać po łyżce suszonej bazylii, oregano, kilka listków laurowych, pieprz, sól i paprykę słodką do smaku. Następnie dodać sos/przecier pomidorowy, fasolę, makaron, gotować jeszcze kilka minut. Jeśli zupa będzie za gęsta, rozcieńczyć wodą. Na koniec ponownie doprawić zupę smaku.

 

Włoska zupa jarzynowa_2

Zupa została przygotowana w 100% z ekologicznych produktów pochodzących z Rano Zebrano.

Leave a Comment