LADING

najprostszy drożdżowy chleb

PicsArt_01-14-09.12.45

Ten przepis jest dla wszystkich, którzy nie piekli jeszcze nigdy chleba, a chcieliby spróbować. Nie wymaga nic innego jak tylko postępowania zgodnie ze wskazówkami a napewno się uda.

Ten chleb ma apetyczną, chrupiącą skórkę i miękki i wilgotny środek. Bardzo dobrze się nadaje jako dodatek do zup, czy maczania w pysznych pastach i sosach lub jako chleb do masła. Możesz go pokroić na kromki albo porwać w dłoniach na kawałki.

najprostszy drożdżowy chleb
 
Przepis na 2 niewielkie bochenki
Składniki
  • 8 g suszonych drożdży
  • 6 filiżanek mąki pszennej //moje filiżanki mają dokładnie 250 ml//
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 3 filiżanki wody o temperaturze pokojowej
Przygotowanie
Przygotowanie zaczynu:
  1. Zaczyn najlepiej jest przygotować wieczorem, aby miał czas //ok 12 godzin// aby wyrosnąć. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, aż się równomiernie połączą. Dodajemy wodę i mieszamy aż powstanie klejąca się lekko gumiasta masa. Można w tym momencie dodać kilka łyżek wody jeśli ciasto jest zbyt zbite. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na noc w stabilnej temperaturze pokojowej.
Pieczenie chleba:
  1. Piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne z przykrywką. Może to być garnek żeliwny. Wykładamy je papierem do pieczenia tak, aby papier pokrywał dno i boki naczynia. Naczynie wkładamy do piekatnika aby się nagrzało. Ciasto na chleb dzielimy na dwie porcje i z każdą postępujemy wg następujących wskazówek: ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Mąki powinno być tyle aby ciasto nie przyklejało się ani do rąk ani do blatu. Formujemy z ciasta okrągłą piłkę //która na pewno się mocno spłaszczy// i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie będzie gorące więc uważaj aby się nie poparzyć! Przykrywamy naczynie i pieczemy chleb przez około 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 10 do 15 minut. Chleb powinien być koloru złocistego ale nie powinien być za bardzo przypieczony. Po ostudzeniu można od razu się nim zajadać. I oto daliście radę upiec pyszny chleb wy spryciarze jedni! 🙂

Poniżej zaczyn na jeden bochenek:

PicsArt_01-14-09.07.06PicsArt_01-14-09.09.42

Tak prezentuje się pięknie wypieczony bochenek, pachnący i chrupiący na zewnątrz, miękki w środku.

PicsArt_01-14-09.11.33

 

3 komentarze

  • Hosting
    Marzec 11, 2017 at 7:02 pm

    Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w cieple miejsce do wyrosniecia i wstawiam na jedna godzine do piekarnika nagrzanego do temp. Kiedy pieklem ten chleb po raz pierwszy, po wyjeciu z piekarnika odczekalem jakies 15 minut, bo po prostu nie moglem dluzej wytrzymac, i odkroilem ciepla jeszcze pietke.

  • Agnieszka
    Marzec 6, 2017 at 8:19 am

    Powodzenia! Mam nadzieję, że będzie Ci smakował. Zapraszam również po inne przepisy na domowe chleby.

  • Hosting
    Marzec 3, 2017 at 8:11 pm

    Dzieki za tak dokladny przepis, moze wreszcie sie zdecyduje upiec swoj pierwszy domowy chleb

Leave a Comment