LADING

naleśniki z nutellą z cieciorki

Jest niewiele naleśników, które smakują najlepiej na sucho. Te puszyste poduszeczki skrywają najpyszniejszą niespodziankę  – słodką, czekoladową nutellę … przygotowaną z cieciorki.

Nie wiem czy to widać na zdjęciach ale te naleśniki z nutellą z cieciorki są najbardziej puszystymi, miękkimi, delikatnymi jak chmurka naleśnikami na tym blogu. I pomyśleć, że z ich środka wypływa czekolada … jak można nie chcieć ich spróbować? Ich przygotowanie jest proste i nawet trochę zabawne jeśli postępuje się zgodnie ze wskazówkami. W pierwszej kolejności musimy upewnić się, że mamy perfekcyjną nutellę z cieciorki, ponieważ sklepowa jest po prostu niezdrowa. Na szczęście przygotowanie cieciorkowej pasty czekoladowej jest super łatwe i przepis znajdziecie na tym blogu //hurrrraaaa!!! 🙆//

A teraz ważny moment przygotowania naleśników:

Przygotowujemy 5 porcji nutelli po około 1,5 łyżki każda. Rozsmarowujemy cieciorkową nutellę na papierze do pieczenia //tworząc małe dyski// i wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę. Ważne aby nutellowe dyski nie były za grube i za duże. Mniej więcej wielkości środka dłoni:

⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇

 

Następnie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Czekoladowe dyski wyjmujemy z zamrażalnika tuż przed ich wykorzystaniem, nie wcześniej, ponieważ dosyć szybko się rozmrażają.

Po co w ogóle zamrażamy nutellę? Ponieważ to jest jedyny sposób aby na płynnym cieście naleśnikowym umieścić płynną nutellę. To nieco przypomina przygotowanie carpaccio wołowego. Zamraża się mięso, aby móc pokroić je na bardzo cienkie plasterki.

Na patelni wygląda to tak: wylewamy porcję ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię, kładziemy i bardzo delikatnie przyciskamy zamrożony dysk nutelli, polewamy wszystko kolejną warstwą ciasta naleśnikowego i smażymy na niewielkim ogniu po około 2 – 2,5 minuty z każdej strony. W czasie smażenia nutella się rozpuszcza i zachodzi cała magia. Naleśniki powinny być rumiane ale nie przypalone.

naleśniki z nutellą z cieciorki
 
Przepis na 5 puszystych naleśników
Składniki
suche składniki
  • 1 i ½ filiżanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
mokre składniki
  • 1 jajko
  • 1 filiżanka dowolnego mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 dysków zamrożonej nutelli z cieciorki
  • 5 łyżeczek oleju do smażenia
Przygotowanie
  1. mieszamy oddzielnie suche składniki i mokre. Następnie łączymy w jednym naczyniu. Rozgrzewamy patelnię.
  2. Wylewamy około 2 pełne łyżki ciasta naleśnikowego, układamy na nim zamrożoną nutellę i polewamy niepełnymi 2 łyżkami cista naleśnikowego.
  3. Naleśniki smażymy około 2 minuty z każdej strony.
  4. Podajemy najlepiej na ciepło, na przykład z owocami.

 

 

4 komentarze

  • Agnieszka
    Maj 22, 2017 at 7:58 pm

    Odlotowe dyski czekoladowe 😁

  • termit
    Maj 22, 2017 at 6:24 pm

    To nadzienie to kompletny odlot 🙂

  • Agnieszka
    Maj 14, 2017 at 9:17 pm

    Dzieciom smakują – połączenie „czekolady” i naleśników to 100 % sukces za każdym razem!

  • J.Z.
    Maj 12, 2017 at 1:44 pm

    Wyglądają cudownie.Dzieciom smakują?

Leave a Comment