LADING

nutella z pieczonych śliwek

PicsArt_01-03-04.27.39

Jedną rzecz sobie na początku wyjaśnijmy: nie jestem ekspertem od fotografowania brązowych mas jakkolwiek to brzmi. Choćby były nie wiem jak apetyczne to jeszcze ich apetyczności uwiecznić na zdjęciach nie umiem. I musicie mi to wybaczyć 😩.

Coś co natomiast wychodzi mi całkiem przyzwoicie to entuzjazm do gotowania i eksperymentów kulinarnych. Prowadząc warsztaty gotowania z przedszkolakami opracowałam i udoskonaliłam kilka przepisów na domowy krem czekoladowy, którą potocznie nazywamy nutellą i oto jeden z nich: potrzebne do niego są zaledwie 3 składniki:

 

nutella z pieczonych śliwek
 
tylko 3 składniki!
Składniki
  • 500 g śliwek
  • 4 łyżki gorzkiego kakao (lub nieco mniej lub więcej)
  • 200 g namoczonych daktyli
Przygotowanie
  1. Śliwki przekrawamy na pół wzdłuż i wyjmujemy pestki. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem do pieczenia, układamy na nim śliwki i pieczemy w 180 stopniach aż śliwki się będą rozpadać i nieco zredukują swoją objętość. Upieczone śliwki przekładamy do miski, dodajemy kakao i odcedzone daktyle i bardzo starannie blendujemy blenderem ręcznym. Można też dodać ulubione przyprawy (cynamon, wanilię). To jest też dobry moment aby sprawdzić czy odpowiada nam słodkości pasty. Ze względu na różne gatunki śliwek, nutella może być bardziej lub mniej kwaskowa. Jeśli nutella jest za kwaśna można dodać nieco ksylitolu.
  2. Nutella bardzo dobrze się sprawdza jako smarowidło do pieczywa, dip do owoców, chrupek kukurydzianych, pieczywa ryżowego itp. To też świetny składnik ciast i deserów gdzie nie chcemy używać tłustych i ciężkich kremów.

 

Leave a Comment