LADING

orzechowe batoniki z czekoladą

Pstrokate, orzechowe batoniki z czekoladą są przygotowane na bazie orzechowej mieszanki, którą możecie sami przygotować i mieć zawsze pod ręką. Te batoniki wyglądają tak wesoło, że każdy ma na nie ochotę.

Aby przygotowanie batoniki, musimy najpierw mieć orzechową mieszankę. Będzie potrzebna do orzechowego spodu batoników. Później topimy gorzką czekoladę z dodatkiem płaskiej łyżeczki oleju, polewamy nią orzechową masę i bawimy w dekorowanie czarnej czekolady. W tym wypadku wybrałam pistacje i jagody goji. Głównie ze względu na ich jasne, żywe kolory, które kontrastują z ciemną czekoladą. Może to być też pyłek pszczeli //mocno żółty kolor// albo suszona skórka z pomarańczy czy suszone wiśnie.

Do przepisu użyłam foremki keksówki o wymiarach 35 x 12 cm co dało 8 batoników.

orzechowe batoniki z czekoladą
 
Przepis na 8 batoników
Składniki
  • 1 i ½ szklanki mieszanki orzechowej do ciast i batoników
  • ½ szklanki wody lub wody kokosowej
  • 3 czubate łyżki masła z wybranych orzechów
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżeczka
  • 200 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
  • posiekane pistacje
  • jagody goji
  • sól morska
Przygotowanie
  1. W misce mieszamy mieszankę orzechową, olej, masło i wodę. Powstałą masę przekładamy do wyłożonej pergaminem formy (35x12 cm) i dosyć mocno przyciskamy łyżką do dna tworząc zbitą i gładką masę.
  2. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy orzechową masę przez około 20 minut.
  3. W tym czasie roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, czekoladę z łyżeczką oleju. Po upieczeniu, orzechowy spód studzimy przez 20 minut i polewamy go czekoladą. Po upływie około 30 minut dekorujemy batoniki, posypując czekoladę wybranymi dodatkami.
  4. Gdy wszystko ostygnie, wstawiamy na 4 godziny do lodówki (lub do czasu aż czekolada stężeje)
  5. Kroimy na porcje ostrym nożem.
  6. Przechowujemy w lodówce.

 

 

 

Leave a Comment