LADING

orzeźwiający kompot z rabarbaru

PicsArt_05-16-03.34.52

A gdy nadchodzą ciepłe dni (hura, hura!) raczymy się kompotem z rabarbaru.

Rabarbar to bylina która należy do roślin leczniczych i stosuje się go w leczeniu atonii jelit, otyłości, braku łaknienia oraz przy niezbyt nasilonych żółtaczkach. Ma on właściwości przeczyszczające oraz dezynfekujące przewód pokarmowy.
Trzeba jednak pamiętać, że zawiera szczawiany – substancje antyodżywcze dlatego jedzmy/pijmy go na przemian z innymi owocami sezonowymi.
W weekend zapowiadają wspaniałą pogodę. Trochę orzeźwienia na pewno nam się wszystkim przyda. Dlatego dziś dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na super kompot z rabarbaru, który po schłodzeniu, lepiej ugasi Wasze pragnienie niż każda ice tea i zimne piwo.

orzeźwiający kompot z rabarbaru
 
Składniki
  • 6 lasek rabarbaru
  • 10 goździków
  • ½ szklanki ksylitolu
  • listki mięty
  • 2 limonki
  • 1 cytryna
Przygotowanie
  1. Do największego garnka jaki posiadacie (około 5 litrów) wrzucić rabarbar, wcześniej pokrojony na kawałki wielkości kciuka. Rabarbar zalać wrzątkiem, dodać goździki. Gotować ok. 20 minut aż rabarbar zacznie się rozpadać. Dodać ksylitol. Kompot wystudzić, następnie przecedzić wszystko przez sitko aby kompot miał klarowny rabarbarowy kolor. Gdy kompot będzie miał temperaturę pokojową, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Na 15 minut przed podaniem dodać listki mięty, cząstki limonki, cytryny bądź pomarańczy.

Nie wiem jak wam, ale mi od razu jest chłodniej!

Leave a Comment