LADING

pasta primavera

Pasta primavera to doskonałe połączenie spaghetti al dente oraz chrupiących, lekko podduszonych włoskich warzyw. Lekkie, aromatyczne i pełne wiosny. To jedno z naszych ulubionych dań z makaronem.

Jeśli wraz z przyjściem wiosny wy też podświadomie poszukujecie więcej świeżych produktów jak chrupiące warzywa i owoce to witam w klubie. Wczoraj wieczorem na przykład zamarzyły mi się soczyste brzoskwinie i słodkie maliny. Skończyło się na mango //😋// więc też dobrze ale sami rozumiecie – brzoskwinie 🍑🍑🍑🍑🍑.

Wracając do meritum. Błoga micha pasta primavera to akurat propozycja dobra na wiosnę ponieważ warzywa w niej wykorzystywane są już dostępne, są świeże i chrupiące: papryka, marchew, cukinia, brokuły. Do naszej pasty można dodać też dodać inne warzywa: groszek zielony, fasolkę szparagową, kabaczek.

Zdecydowanie polecam świeże warzywa, nie mrożone, ponieważ mrożone nigdy nie będą takie chrupiące i jędrne.

 

pasta primavera
 
Przepis na 5 porcji
Składniki
  • 2 małe cukinie
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 3 spore marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 brokuł
  • 5 łyżek oliwy
  • sól/pieprz
  • 6 łyżek tartego parmezanu, plus trochę do posypania
  • 300 g jogurtu greckiego
  • makaron spaghetti ok 80-100 g na porcję
Przygotowanie
  1. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę oczyszczamy z nasion i ktoimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy, kroimy na pół wzdłuż i kroimy na półkoloste plasterki. Brokuły ktoimy na drobne różyczki. Czosnek kroimy na plasterki.
  2. W sporym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy warzywa w kolejności: marchew i papryka i po 10 minutach cukinię i brokuły. Dusimy z dodatkiem 1-2 szklanek wody.
  3. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt, parmezan i sól. Gdy warzywa będą miękkawe zdejmujemy z gazu i dodajemy jogurt z parmezanem. Mieszamy.
  4. Podajemy z makaronem spaghetti delikatnie posypując parmezanem.

 

 

6 komentarzy

  • Agnieszka
    Maj 17, 2017 at 6:00 pm

    Zawsze możesz przyprawić pod swój gust 🙂 Dodać więcej parmezanu, czosnku i przypraw.

  • Przemek
    Maj 17, 2017 at 4:59 pm

    Niestety danie mdłe, bez wyrazu. A szkoda.

  • Agnieszka
    Maj 13, 2017 at 8:16 am

    Brokułów nie podgotowywałam aby pozostały chrupiące. Tak samo z marchewką.

  • Kala
    Maj 13, 2017 at 7:23 am

    Czy brokuły wcześniej podgotować?

  • Agnieszka
    Maj 7, 2017 at 1:44 pm

    Nic tylko brać dokładki!

  • mopswkuchni
    Maj 7, 2017 at 11:35 am

    Robiłam kiedyś podobny. Był pyszny. Pozdrawiam

Leave a Comment