LADING

pesto szpinakowe

20160902_230158

Ekspresowe  i tanie pesto, gdy szukasz sosu do makaronu, dipu do warzyw lub smarowidła na kanapki. Pesto, ze szpinakiem w roli głównej.

pesto szpinakowe
 
Przepis na około 350 ml pesto:
Składniki
  • 200 g świeżego szpinaku
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • sól/pieprz
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie: 3 łyżki startego twardego sera, np. parmezanu
Przygotowanie
  1. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, aż do momentu gdy brzegi staną się złociste. W wysokim naczyniu umieść wszystkie składniki na pesto. Jeśli szpinak się nie zmieści cały, dodawaj go w kolejnych etapach blendowania. Wszystko zmiksuj na gładką masę, spróbuj i ew. dopraw do smaku. Przechowuj w lodówce w naczyniu z przykrywką.

 

Leave a Comment