LADING

pieczone jabłka z kruszonką

PicsArt_08-09-07.18.02

Gdy nie tak dawno wypoczywaliśmy na wsi, poza domem, zachciało nam się czegoś słodkiego. Padło na ciasto. Ponieważ w naszym letnim domku nie ma regularnego piekarnika tylko przenośny, nie mogło to być bardzo skomplikowanego w przygotowaniu. Wszyscy, którzy odwiedzają moją stronę z przepisami, wiedzą, że nade wszystko cienię dania i potrawy, które są proste w wykonaniu. Proste i zdrowe dania to dobra polisa do zachowania zdrowia.

Wracając do meritum – wybór ciasta był prosty ze względu na dostępne składniki: jabłka, kilka śliwek, duży zapas kaszy jaglanej. Z kaszy powstała kruszonka, która przykryła upieczone jabłka i śliwki.

pieczone jabłka z kruszonką
 
Przepis na płaskie naczynie żaroodporne
Składniki
  • 4 jabłka
  • 6 śliwek
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • mleko do ugotowania kaszy - roślinne lub krowie
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • ½ szklanki ksylitolu bądź innego zamiennika cukru
  • cynamon
Przygotowanie
  1. Kaszę ugotować w mleku. Można ją po ugotowaniu nieco zblendować ale nie jest to konieczne. Owoce obrać ze skóry i wyjąć pestki, pokroić w cząstki. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju. Owoce ułożyć w naczyniu posypać cynamonem. Kaszę wymieszać z masłem i ksylitolem tak aby masa była jednorodna. Deser piec w 180-190 stopniach aż kasza będzie złocisto-rumiana (około 45 minut).

 

Leave a Comment