LADING

pistacjowe babeczki z truskawkową polewą

Pistacjowe babeczki z truskawkową polewą, są tak miękkie i puszyste i … zielone, że aż szkoda je zjadać. Do tego pyszna, truskawkowa polewa wspaniale kontrastuje z deserem!

Jeśli mam być szczera to mam dwa desery, których bardzo trudno mi odmówić: lody i szarlotka //chyba w tej kolejności ale nieraz się waham//. Aha! A zaraz ktoś powie: „a szarlotka na ciepło z lodami???” – 😈 no to pięknie! Czy to oznacza trzy desery???

Nasze dzieci często bawią się w gotowanie. I przynoszą mi swoje „smakołyki” do spróbowania. Ostatnio były ciasteczka i lody z klocków Duplo. „Mamo jaki jest twój ulubiony smak lodów?” – pada pytanie po raz dwutysięczny. Moje dzieci doskonale wiedzą, że i tak na nie odpowiem,  bo bardzo lubię lody a do tego bardzo lubię lody pistacjowe. PISTACJE. Czy widzicie do czego zmierzam? Dzisiejszy przepis na babeczki pistacjowe z truskawkową polewą nie bez przyczyny zawiera pistacje, jako jeden z głównych składników.

 

Pistacje są zdecydowanie niedocenionymi składnikami deserów. Przygotowując ten deser trochę zrozumiałam dlaczego. Obieranie pistacji jest tak nieefektywnym zadaniem, że to poezja. Czy ktoś z was wie, gdzie można w Warszawie kupić niesolone, obrane pistacje? Jeśli tak, napiszcie proszę w komentarzu. Moje pokaleczone palce będą wam bardzo wdzięczne. 😉

pistacjowe babeczki z truskawkową polewą
 
Przepis na 16 babeczek
Składniki
Babeczki
  • 150 g niesolonych, obranych pistacji
  • 200 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g ksylitolu
  • 3 białka jajka o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¾ łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 120 g jogurtu greckiego o temperaturze pokojowej
  • 120 ml dowolnego mleka o temperaturze pokojowej
Polewa truskawkowa
  • 15 g suszonych truskawek
  • 400 g serka kremowego na sernik takiego z kubełka
  • 100 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Przygotowanie
Babeczki
  1. Miksujemy pistacje w robocie kuchennym aż będą miały postać grubych okruchów.
  2. Nagrzewamy piekarnikdo 180 stopni. Blachę do babeczek wykładamy papierowymi foremkami.
  3. Mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, okruchy pistacji i odstawiamy.
  4. W oddzielnej misce ubijamy mikserem masło. Po 2 minutach dodajemy ksylitol. Po kolejnych 2 minurach dodajemy białka jajek oraz ekstrakty waniliowy i migdałowy. Miksujemy aż masa będzie puszysta i kremowa, czyli około 3-4 minut. Następnie dodajemy jogurt grecki i miksujemy kolejne 2 minuty, od czasu do czasu zeskrobując masę ze ścianek miski używając gumowej łopatki.
  5. W kolejnym kroku dodajemy suche składniki do mokrych i delikatnie mieszamy aby masa nie stwardniała. Ciasto może nie być idealnie gladkie ale to nie szkodzi. Ważne aby składniki suche połączyły się z mokrymi.
  6. Wypełniamy papierowe papilotki do babeczek do ⅔ wysokości. Pieczemy 19-22 minuty. Studzimy całkowicie przed dekorowaniem polewą.
Polewa
  1. Suszone truskawki rozdrabniamy w robocie kuchennym na pył. Łączymy wszystkie składniki, dosyć starannie mieszamy i schładzamy ok. 1 godzinę w lodówce. Przekładamy do szprycy z wybraną tylką i dekorujemy babeczki. Można je posypać okruchami pistacji i ozdobić plasterkami truskawek.
  2. Nadmiar polewy przechowujemy w lodówce 2 dni.

 

 

 

Leave a Comment