LADING

placek owocowy z owsianą kruszonką

Ten placek owocowy z owsianą kruszonką to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych letnich owoców w pysznym domowym cieście. Dodatek lodów waniliowych nadaje temu deserowi innego wymiaru i szczególnie rekomenduję to połączenie. 

Jeśli chodzi o wypieki, staram się trzymać tych przepisów, które nie są skomplikowane a efekty smakują wszystkim domownikom. Pieczenie ciast jest w moim przypadku przejawem, że mam trochę wolnego czasu i mogę //oprócz regularnych posiłków// przygotować coś ekstra. Ten placek upiekliśmy na Dzień Matki 2017, aby miłym akcentem zakończyć naszą rodzinną kolację z tej okazji. W tygodniu nasze dzieci przygotowały wspaniałe przedstawienia w przedszkolu //x3// i cudowne prezenty //ja dostałam wspaniałe korale, kwiatki z masy solnej i kwiatki w doniczce//.

⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇

To są chwile, dla których się żyje 👧👨+👧👦👩.

Moja rodzina zdecydowanie należy do łasuchów i wiem, że od czasu do czasu miło jest zjeść domowe ciasto zwłaszcza,  że teraz mamy coraz więcej pysznych, letnich owoców. Takich jak te:

placek owocowy z owsianą kruszonką
 
Przepis na okrągłą tartę ok 25 cm średnicy
Składniki
kruszonka
  • 2 szklanki płatki owsianych
  • ok. 200 g zimnego masła
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • olej do posmarowania formy
owoce
  • 800 g truskawek
  • 200 g malin
  • 100 g borówek
  • 3 łyżki skrobii kukurydzianej
  • ¾ szklanki ksylitolu
Przygotowanie
  1. Składniki na kruszonkę rozkładamy na płaskiej powierzchni i szatkujemy nożem albo ... przy użyciu praski do ziemniaków, łączymy wszystkie składniki. Oczywiście można użyć robota kuchennego.
  2. Kruszonkę dzielimy na 2 porcję. Jedną rozwałkowujemy i dopasowujemy do natłuszczonej formy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Pieczemy spód placka przez 15 minut w tej temperaturze, następne wyjmujemy z piekarnika //piekarnik cały czas włączony//.
  3. Owoce mieszamy z ksylitolem i skrobią kukurydzianą. Wykładamy na spód. Posypujemy pozostałą porcją kruszonki, krusząc ją w rękach.
  4. Placek pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach.
  5. Podajemy po wystudzeniu, najlepiej z lodami.

 

Leave a Comment