LADING

placki z cukinii marchewki i fety

Wytrawne warzywne placki z cukinii, marchewki i fety są nieprawdopodobnie łatwe w przygotowaniu, są niskokaloryczne oraz świetnie przemycają do diety błonnik pokarmowy.

Latem zawsze mam w domu stosy cukinii. Moja mama co roku sadzi dla naszej całej rodziny pokaźną grządkę z cukiniami, na której często wyrastają wielkie zielone potwory po kilka kilogramów :-D. Wtedy zaczyna się u nas sezon na „jak przerobić te wszystkie cukinie zanim zwiędną”. Na szczęście mają grubą skórę i potrafią leżeć nawet kilka tygodni w dobrym stanie. Uff!

Te placki z cukinii marchewki i fety są dobrym sposobem na przemycenie do diety dużej ilości warzyw a przynajmniej w tym jednym posiłku. Placki składają się głównie z cukinii i marchwi, są sklejone masą jajeczno-mleczną (jajka ze wsi!) z dodatkiem fety, która ciekawie zaostrza smak. Placki te bardzo dobrze się przechowują i świetnie nadają się też drugie dnia. Można je jeść na ciepło, na zimno, jako przekąskę czy lekki obiad.

 

placki z cukinii marchewki i fety
 
Przepis na około 20 placków
Składniki
  • 2 cukinie (ok. 600 g)
  • 2 duże marchewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 300 ml dowolnego mleka
  • 270 g sera feta
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie
  1. Cukinie i marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do dużej miski. Posypujemy ½ łyżeczki soli, mieszamy i pozostawiamy na 10 minut aby puściły wodę.
  2. W tym czasie miksujemy jajka, mąkę i mleko na gładką masę. Następnie dodajemy pokruszoną fetę, wyciśnięte ząbki czosnku i przyprawiamy całość pieprzem.
  3. Cukinię i marchew przekładamy na ręcznik/ściereczkę i mocno wyciskamy z nich wodę. Wkładamy wyciśnięte warzywa z powrotem do miski i mieszamy dokładnie z masą jajeczną.
  4. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni i formujemy na niej łyżką placki. Na jeden placek przypada około 1 łyżki ciasta. Placki spłaszczamy na patelni łyżką i smażymy z dwóch stron aż będą rumiane. Po usmażeniu i delikatnym ostygnięciu możemy je jeszcze doprawić posypując solą i ziołami.

 

 

 

4 komentarze

  • Agnieszka
    Lipiec 18, 2017 at 7:42 pm

    Pyszne bo kucharka dobra 😉

  • Joanna
    Lipiec 18, 2017 at 7:23 pm

    Dziś były na kolację. Naprawdę pyszne.

  • Agnieszka
    Lipiec 13, 2017 at 9:54 am

    Witaj Marto! W pierwszej kolejności wypróbowałabym mleko roślinne ponieważ jest gęstsze od wody i zawiera tłuszcz, który również bierze udział w tworzeniu struktury ciasta. Z wodą nie próbowałam – jeśli Ty się odważysz napisz czy Ci się udało!

  • Marta
    Lipiec 13, 2017 at 8:17 am

    Wygląda przepysznie! Zamierzam je przygotować, jednak nie piję mleka. Chyba można zastąpić je wodą?
    Pozdrawiam!

Leave a Comment