LADING

placuszki jaglane dla alergików

2015-06-28 15.42.11_picsart

 Placuszki jaglane – pyszny pomysł na śniadanie dla całej rodziny, niezależnie od tego, czy ktoś mały czy duży. Danie będzie też w sam raz dla alergika: nie zawiera mleka, jajek ani glutenu.
Fantastyczna opcja na niedzielne śniadanie! Zatem wstajemy i szorujemy do kuchni smażyć placki!

placuszki jaglane dla alergików
 
Składniki
  • 1.5 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej, najlepiej zblendowanej do konsystencji budyniu
  • kostka ( ok 200 g) tofu naturalnego dokładnie zblendowana z sokiem z 2 cytryn,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szklanka mleka sojowego
  • ksylitol 3 łyżki
  • łyżka zmielonego lnu
  • ew. trochę mąki z cieciorki do zespolenia masy
  • można dodać odrobinę proszku do pieczenia ale nie jest to konieczne
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zblendować. Jeśli masa będzie zbyt gęsta to trzeba dolać mleka sojowego. Masa powinna być taka jak na racuchy. Placki smażyć z obu stron z odrobiną oleju, później odsączyć na papierze. Doskonale smakują z domowymi konfiturami!

Leave a Comment