LADING

prosta tarta z cukinią i serami

FB_IMG_1473884886358

Co prawda tarta ze zdjęcia została przez nas wypróbowana już jakiś czas temu, ale przepis zachowaliśmy (czemu właśnie burczy mi w brzuchu?). Jest on o tyle dobry, że mogły go przygotować nawet takie małe rączki i później te rączki miały satysfakcję z przygotowania czegos wyjątkowego.

Dobrze. Nieco poszliśmy w tym przepisie na łatwiznę i skorzystaliśmy z gotowego ciasta francuskiego. Pamiętam jak dziś ten dzień na studiach, kiedy przygotowywaliśmy podczas zajęć praktycznych ciasto francuskie i półfrancuskie. Efekty były oczywiście bardzo dalekie od tego, żeby je nawet skojarzyć z francuskim czymkolwiek. Uznałam wtedy, że są pewne rzeczy w kuchni, których robić nie umiem i raczej umieć nie będę. Mój zapał do pichcenia jakoś z tego powodu nie zmalał. Wybierając ciasto francuskie gotowe zwróćmy uwagę na dwie rzeczy: czy jest świeże (nie głęboko mrożone) oraz czy ma przyzwoity skład.

To co, zabieramy się do pracy?

prosta tarta z cukinią i serami
 
Składniki
  • 1 porcja świeżego ciasta francuskiego. Zazwyczaj są sprzedawane w rolkach.
  • 2-3 niewielkie cukinie
  • 3 jajka
  • 200 g sera feta
  • 250 g sera ricotta
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • sól/pieprz
Przygotowanie
  1. Oprószamy ręce mąką i rozwałkowujemy delikatnie ciasto francuskie. Natłuszczamy okrągłą formę do tarty i układamy w niej ciasto. Następnie kroimy cukinię w cienkie plasterki, przekładamy do miski i delikatnie obsypujemy solą, zostawiamy na kilka minut.
  2. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka dodajemy pokruszoną fetę i ricottę i dobrze miksujemy. Można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej aby masa była bardziej puszysta. Dodajemy posiekany szczypiorek, pieprz i kilkoma kolistymi ruchami łyżki wtłaczamy go w masę serową. Wylewamy wszystko na tortownicę, następnie odcedzamy cukinię i układamy na wierzchu tarty. Można wierzch posypać startym parmezanem, my pozostaliśmy przy wersji bez sera.
  3. Tartę pieczemy przez około 45 minut nawet do godziny w temperaturze około 180 stopni, na niższym poziomie piekarnika z grzaniem od dołu. Ważne aby brzegi ciasta były złociste ale nie przypalone. Kroimy jak ostygnie.

 

Leave a Comment