LADING

puszyste naleśniki z dynią

20160905_191230Te oto naleśniki są najbardziej puszystymi, rozpływającymi się w ustach jakie zdarzyło mi się przyrządzić. Nawet jak już dobrze wystygły były miękkie i delikatne. Trochę w swojej strukturze przypominają coś pluszowego. Mniam!

Dodatek dyni i korzennych przypraw sprawia, że naleśniki stają wykwintnym daniem, dodajmy do tego jeszcze karmel z daktyli i dokładki dla wszystkich gwarantowane!

puszyste naleśniki z dynią
 
Naleśniki smażyłam na małej patelni (14 cm) i z poniższych składników wyszło ich 12 sztuk.
Składniki
  • 3 jajka
  • 250 g jogurtu greckiego
  • ½ szklanki puree z dyni
  • ⅓ szklanki delikatnego oleju
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 i ½ szklanki dowolnego mleka
  • 2 szklanki mąki albo mieszanki mąk: ja użyłam 1 i ½ szklanki pszennej oraz ½ szklanki gryczanej
  • 1 łyżka (tak łyżka!) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
Przygotowanie
  1. Jajka, jogurt, mleko, puree z dyni, olej oraz ksylitol roztrzepać dobrze w dużej misce. Następnie dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę i przyprawę. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Rozgrzać niewielką patelnię i nalewać na nią po około 2-3 łyżki ciasta (lub więcej jeśli macie patelnię o średnicy większej niż 14 cm). Do tego dania polecam używanie małej patelni, ponieważ naleśniki są bardzo delikatne a im będą mniejsze tym łatwiej je będzie przerzucać. Naleśniki smaży się bez dodatkowego tłuszczu po około 2-3 minuty z każdej strony. Będą one miały kolor ciemnobrązowy co zawdzięczamy przyprawie do piernika. Podawać na ciepło z owocami, jogurtem, karmelem daktylowym czy musem owocowym. No i zawsze zróbcie tyle naleśników aby było na dokładki!

Leave a Comment