LADING

sałata z awokado i musztardowym kurczakiem

20160907_195559

Pierwszy przepis zawierający mięsko 🙂

Jako, że od ponad roku, w moim menu nie było mięsa, co było głównie podyktowane kwestiami samopoczuciowymi, nie publikowałam przepisów na mięsne dania. Powolutku zaczynam je wprowadzać na nowo do naszego jadłospisu, mając nadzieję, że dzięki nowym, fantazyjnym przepisom się do nich znowu przekonam.

Myślę, że ta kolorowa sałatka, którą wam właśnie prezentuję, pobudzi wasz apetyt i przygotujecie jej sobie właśnie taką wieeeeelką michę jak pokazałam na zdjęciu. My z mężem zjedliśmy ją we dwójkę ale byliśmy bardzo głodni, więc jeśli wy chcecie być eleganccy, to powiedzmy, że to przepis na 3 porcje.

20160907_195544

Przepis na dużą miskę:

sałata z awokado i musztardowym kurczakiem
 
Składniki
  • 2 główki mini sałaty rzymskiej
  • 2 szklanki mini pomidorków żółtych i czerwonych
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • 1 awokado
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka bądź 1 mała podwójna
Marynata/dressing:
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 łyżki syropu z daktyli
  • 4 łyżki wody
  • sól
Przygotowanie
  1. Ze składników na marynatę (bez wody) przygotować sos. Połowę od razu odłożyć na później na dressing do polania sałatki. Pierś z kurczaka pokroić w skośne plastry o szerokości około 1,5 cm, delikatnie roztłuc i zanurzyć w marynacie, odstawić.
  2. Umyć sałatę, pokroić liście na pół w poprzek. Pomidory umyć i przekroić na pół. Awokado obrać, wyjąć pestkę i kroić owoc na cienkie plastry wzdłuż. Z plastrów cebuli wyodrębnić krążki. Warzywa ułożyć na sałacie wg własnej fantazji.
  3. Kurczaka usmażyć na patelni (najlepiej grillowej) bez dodatkowego tłuszczu aż będzie rumiany z dwóch stron. Pokroić na plastry, ułożyć na sałacie.
  4. Do pozostawionej marynaty dodać wodę, roztrzepać i polać powstałym dressingiem sałatkę. Delektować się, chrupać i mruczeć przy jedzeniu!

Leave a Comment