LADING

sałatka z kurczakiem i pieczoną tortillą

Za co uwielbiamy sałatki … za ich wspaniałe kolory, za to, że tak fantastycznie chrupią //szczególnie ta sałatka z kurczakiem i pieczoną tortillą// oraz za to, że można się nimi najeść i czuć się lekko jednocześnie. To tak na początek. Poza tym gdy upał nas męczy, sałatki z dużą ilością świeżych warzyw, to druga po lodach rzecz, jaką jesteśmy w stanie przełknąć.

Czy zastanawialiście się nieraz co zrobić z grillowanym, pieczonym, smażonym kurczakiem bądź indykiem? Odgrzewany w mikrofalówce czy nawet na patelni smakuje jak podeszwa, jest wysuszony i nawet nie chce się go wyciągać z lodówki. Lepiej o nim zapomnieć, wepchnąć głębiej nie lodówka go pochłonie w tajemniczy sposób i problem z głowy. Podobnie było ostatnio u nas z dwoma plackami tortilli, które czekały w lodówce aż ktoś się nad nimi zlituje. Tak jak już nieraz pisałam, wyrzucanie jedzenia przychodzi mi z wielką trudnością i zawsze kojarzy mi się z porażką, zbyt małą kreatywnością oraz niepotrzebnym marnotrawstwem.

Dlatego stojąc na straży chaosu lodówkowego, kilka razy w tygodniu przeglądam zawartość wszystkich półek i tworzę.

Grillowany kurczak? – jest!

Placki pszenne piada? – są!

Sałata, ogórek, cebula, pomidor malinowy i pomidory paprykowe? – są!

Jogurt grecki, czosnek, sól ziołowa? – mamy i to!

A teraz co można dodać, zamienić w sałatce aby była ona jak najbardziej elastyczna i dostosowana do tego co akurat mamy w lodówce:

– jeśli lubisz pikantne smaki, kurczaka możesz przyprawić a’ la gyros i dodać do sałatki czerwoną fasolę czy kukurydzę. Sałatka nabierze meksykańskiego charakteru.

– dla dodatkowej chrupkości, możesz wkroić 1/2 papryki.

– jeśli nie chcesz mieć czosnkowo-cebulowego oddechu, możesz pominąć cebulę a sałatkę przyprawić lekkim cytrynowym sosem do sałat lub zwykłym sokiem z cytryny z oliwą.

sałatka z kurczakiem i pieczoną tortillą
 
Przepis na 4 porcje
Składniki
  • ok 150 - 200 g kurczaka grillowanego, pieczonego, podzielonego na długie, cienkie kawałki
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 1- 2 pomidory malinowe
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • ½ długiego zielonego ogórka
  • 10 pomidorków papryczkowych, żółtych
  • 2 placki pszenne typu piada bądź tortilla
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
  1. Sałatę myjemy i kroimy na cienkie paski w poprzek liści. Pomidora i ogórka kroimy odpowiednio w kostkę i plastry, moeszamy w misce razem z sałatą.
  2. Dodajemy posiekaną cebulę, pomidorki papryczkowe przekrojone na pół.
  3. Na wierzchu sałatki układamy pokrojonego w plastry kurczaka.
  4. Placki pszenne układamy pojedynczo na suchej, rozgrzanej patelni i pieczemy po około 3 minuty z dwóch stron. Gdy placki będą kruche, łamiemy bądź kroimy na porcje wielkości chipsów. Chipsy z tortilli dodajemy do sałatki.
  5. Czosnek miksujemy z jogurtem i solą i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Wskazówki
Pamiętaj: jeśli przygotowujesz sałatkę z wyprzedzeniem, np dla gości, ostatnie 2 punkty przepisu wykonaj tuż przed podaniem jej na stół. Warzywa i tortilla nie rozmiękną.

 

 

5 komentarzy

  • Agnieszka
    Lipiec 25, 2017 at 7:57 pm

    W Biedronce jak są tygodnie/produkty włoskie.

  • Edyta
    Lipiec 25, 2017 at 2:28 pm

    A gdzie kupujesz tą tortille?

  • J.Z.
    Czerwiec 6, 2017 at 7:33 am

    Ja też pare razy robiłam sama ale zaniechałam. Poszukam tych, które polecasz.

  • Agnieszka
    Czerwiec 6, 2017 at 6:26 am

    Jak dotąd próbowałam kilku przepisów na tortillę i zawsze efekt był słaby. Kupuję tortillę firmy 33 fine foods ponieważ ma bardzo prosty, naturalny skład i jest na bazie oryginalnej receptury.

  • J.Z.
    Czerwiec 5, 2017 at 5:28 pm

    Robisz sama tortillę czy kupujesz?

Leave a Comment