LADING

sałatka z łososiem, awokado i borówkami (wzmacniająca mózg)

Hop hop, czy są tu tacy, co chcieliby nieco poprawić sprawność swojego mózgu? Co prawda za chwilę mamy wakacje, czas relaksu i odpoczynku od wysiłku intelektualnego, ale każdy wie, że inteligencja jest sexy. Jeśli od czasu do czasu dziabniemy sobie nieco paliwa dla mózgu, jak np tą sałatkę z łososiem, awokado i borówkami, na pewno na tym skorzystamy.

Jeśli chcieć w dużym skrócie odpowiedzieć na pytanie, co jest paliwem dla naszego mózgu to zdecydowanie będą to zdrowe tłuszcze, a konkretnie kwasy tłuszczowe omega – 3, witaminy z grupy B oraz antyoksydanty.

  • Kwasy tłuszczowe omega 3 – stanowią budulec dla nerwów, stymulują funkcje poznawcze oraz uczenie się, mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe – lepsze ukrwienie mózgu! Zapobiegają demencji. //łosoś, orzechy włoskie, oliwa, czarnuszka//
  • Witaminy z grupy B – stanowią budulec dla otoczki mielinowej nerwów, serotoniny oraz dopaminy – ważnych neurotransmiterów. Pomagają one przewodzić impulsy nerwowe, dlatego są ważne dla naszej inteligencji, refleksu oraz tempa uczenia się. //awokado, łosoś//
  • Antyoksydanty – mają silne działanie przeciwzapalne. Zwalczają toksyny, które dostają się do mózgu wraz z krwiobiegiem. //borówki, orzechy włoskie, czosnek//

Te wszystkie składniki, znajdują się w dzisiejszej sałatce, odżywiając nasz mózg. Co więcej połączenie wszystkich składników daje niesamowitą kompozycję smaków, idealnie wyważoną co sprawia, że do tej sałatki po prostu chce się wracać, gdy tylko nadchodzi sezon na borówki.

Sałatka z łososiem, awokado i borówkami (wzmacniająca mózg)
 
przepis na 2 porcje
Składniki
  • pokaźna garść porwanej mieszanki sałat (ja użyłam sałatę rzymską oraz masłową dekoracyjną)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 50 g pokruszonego sera feta
  • 15 borówek amerykańskich
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w pióra bądź kostkę
  • ½ dużego awokado
  • 5 orzechów włoskich, posiekanych drobno
dressing //ok 150 ml//
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól/pieprz ziołowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie
  1. Sałatę myjemy, kroimy/rwiemy na paski, układamy w misce. Na sałatę wykładamy kolejno pokrojone w kostkę awokado, cebulę, orzechy, pokrojonego łososia, borówki, fetę.
  2. Przygotowujemy dressing i polewamy nim sałatkę.
  3. Podajemy do razu.

 

 

2 komentarze

  • Agnieszka
    Lipiec 19, 2017 at 10:13 am

    Pozdrawiam moją wierną czytelniczkę <3

  • J.Z.
    Lipiec 18, 2017 at 7:45 pm

    Jestem zakochana w tym dressingu z czarnuszką😉.

Leave a Comment